Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

České rychlíky mění jména: Změny mohou cestující zmást!

Autor: senf - 
15. srpna 2014
07:31

„Škatulata, hejbejte se!“ Přejmenování rychlíků je v plném proudu. Cestující českými vlaky se tak už třeba nikdy nesvezou vlakem Vindobona, a naopak takový Leoš Janáček je zaveze úplně někam jinam, než byli pasažéři zvyklí.

Česká a Slovenská republika jsou známé tím, že vlakům na svých tratích dávají jména slavných osob nebo měst, hor, lesů a pohoří. Tato tradice se u nás a našich sousedů drží už přes několik desetiletí. Ovšem teď se řada už zajetých jmen přesunuje na jiné trasy nebo zcela zmizí.

Po téměř šedesáti letech tak navždy končí vlak s názvem Vindobona, který spojoval například Berlín a Prahu. Díky nástupu vysokorychlostního koridoru končí přímé spojení mezi Berlínem a Vídní přes české území. Stejný osud zřejmě čeká i expres Košičan, který křižoval trať mezi Prahou a Košicemi celých čtyřicet let.

Naopak nové tratě se dočká vlak Leoš Janáček. Jméno významného českého skladatele ponese spoj mezi Prahou a Vídní. Podle nové domluvy se totiž veškeré vlaky mezi námi a rakouskou stranou budou jmenovat podle slavných skladatelů. Místo Janáčka, který momentálně jezdí mezi Prahou a Ostravou, se objeví jiný slezský rodák – básník Petr Bezruč. Změny jmen nebo zrušení některých spojů tak přijdou s novým jízdním řádem.

dandova ( 15. srpna 2014 14:14 )

buban ( 15. srpna 2014 12:00 )

Tedy měla jsem na mysli rakouské osobáky.

trhnisinadledvinkou ( 15. srpna 2014 11:49 )

mě je fuk, jak se budou jmenovat, mě zajímá, aby jezdili včas a bylo tam čisto

buban ( 15. srpna 2014 11:47 )

Ať se ty rychlíky jmenují jakkoliv-jenom kdyby se aspoň trošku podobaly osobákům, které jezdí na trati Břeclav-Vídeň.

dandova ( 15. srpna 2014 08:52 )

Zobrazit celou diskusi