Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Láďa (†29) utonul na Novém Zélandu: Chtěl se vrátit do Česka, už to nestihl

Ladislav Š. (vpravo) poslal na Facebook fotku těsně před tím, než sedl do kajaku a vyrazil na svou poslední cestu.
Ladislav Š. (vpravo) poslal na Facebook fotku těsně před tím, než sedl do kajaku a vyrazil na svou poslední cestu.  (Autor: Facebook.com)
22. července 2014
13:54

Český kajakář Ladislav Š. (†29) žil několik let na Novém Zélandu. Skoro každý víkend vyrážel s partou kamarádů do hor sjíždět divoké řeky. Poslední dobrodružství se mu stalo osudným. Těsně před tragickou smrtí plánoval návrat do Česka.

"Nemůžu tomu uvěřit. Je to pár dní, co mi psal, že plánuje návrat do Čech. Budeš nám chybět," napsala jedna z jeho kamarádek pod fotku, kterou dal český kajakář na Facebook jen několik okamžiků před svou smrtí.

Ladislav Š. žil už několik let v Ponsonby, dva kilometry západně od Aucklandu. Čtyřčlenná parta spolu na vodu jezdila již roky, byli sehraní a zkušení. I při osudné plavbě měli v úzkém kaňonu rozestavěnou záchranu tak, jak je to běžné. Čech jel jako poslední. Nedosáhl však nutné rychlosti, po skoku nedokázal vodu dostatečně rychle projet a dostal se pod kámen. Přátelům se nepodařilo ho zachytit. Byl při vědomí, přes deset minut s ním komunikovali, odpovídal, pak už byl příliš zesláblý. Kamarádům se ho nakonec podařilo dostat ven, což podle expertů také dokládá, že to byli "opravdu zkušení borci". Resuscitaci na břehu prováděli už přivolaní záchranáři, ale již marně.

Znalec místních poměrů oslovený ČTK uvedl, že se tato řeka jezdí běžně. Byla o víkendu sice po deštích poněkud divočejší, ale podle něj nešlo o nic mimořádně riskantního. Situace vedoucí k fatálnímu konci, jako v tomto případě, může prý nastat na řece kdykoliv.

Vodopád, který se stal mladému Čechovi osudným, je přezdíván Old Jim's Falls (Vodopády starého Jakuba) po jednom muži, který kdysi zdejší pozemky vlastnil. Podle místních lidí může být po bouřce velmi nebezpečný.

Policie uvedla, že již informovala jeho příbuzné v České republice. Ti musí nyní rozhodnout, zda poletí na Nový Zéland, nebo počkají na repatriaci mladíkova těla.

abcd.adcb ( 22. července 2014 17:03 )

Proč tam lezl, blbec?

Zobrazit celou diskusi