Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Islamisté ovládající území v Iráku a Sýrii: Vyhlásili vlastní stát

Autor: ČTK - 
29. června 2014
20:43

Skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která v posledních týdnech ovládla velká území na severozápadě Iráku a kontroluje i některé oblasti v Sýrii, dnes podle agentury AFP vyhlásila chalífát pod názvem Islámský stát. Do jeho čela se postavil vůdce ISIL abú Bakr Bagdádí.

Ten se podle prohlášení radikálů stává chalífou. Chalífát, což znamená vládu chalífy, hlavy muslimské obce, vznikl po smrti proroka Mohameda v roce 632. Původně to byla náboženská instituce, ale i státní útvar, který zahrnoval veškerá území ovládaná muslimy a ve kterém se striktně uplatňovalo islámské právo šaría. Pátý a posledních chalífát, osmanský, zrušil v březnu 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk.

Mezi bojovníky takzvané svaté války získal v posledních měsících Bagdádí větší vliv než nynější vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí. Zavahrí deset let žije na afghánsko-pákistánském pomezí a členy své organizace oslovuje prostřednictvím videa. Bagdádí naproti tomu obsazuje města, zmobilizoval množství lidí a zabíjí své odpůrce v Sýrii a Iráku.

Bagdádí odepřel poslušnost Zavahrímu, když velitel Al-Káidy nařídil, aby ISIL vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, frontě An-Nusra. ISIL v Sýrii dále bojuje, a to nejenom proti režimu prezidenta Bašára Asada v Damašku, ale také proti An-Nusře, jejíž velitelé ale v posledních týdnech rovněž přecházejí na stranu ISIL.

Zobrazit celou diskusi