Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důlního magnáta odsoudili k trestu smrti: Vedl nelítostný gang po dvě desetiletí!

Liou Chan byl odsouzen k trestu smrti za vedení zločineckého gangu.
Liou Chan byl odsouzen k trestu smrti za vedení zločineckého gangu.  (Autor: EPA)
Autor: shp, ČTK - 
23. května 2014
07:40

Do pekla s ním! Bývalého čínského důlního magnáta Liou Chana soud odsoudil k trestu smrti. Chan byl shledán vinným, že vedl zločinecký gang, jehož řádění trvalo dvě desetiletí.

Liou Chan měl údajně vazby na rodinu Čou Jung-kchanga, bývalého mocného bezpečnostního šéfa, který byl zbaven funkcí včetně členství v sedmičlenném stálém výboru politbyra. Už od loňského roku se v čínských a především hongkongských médiích průběžně objevují informace, že se kolem Čou Jung-kchanga stahuje smyčka podezření z korupce.

Rozsudkem Liou Chana, který vynesl soud v centrální čínské provincii Chu-pej, vyvrcholil jeden z nejsledovanějších případů proti soukromým podnikatelům od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga do úřadu v loňském roce. Si tehdy vyhlásil rozsáhlý boj proti všudypřítomné korupci.

Liouova soukromá důlní společnost Hanlong Mining sídlí v provincii S'-čchuan, která byla rovněž mocenskou základnou Čou Jung-kchanga. Podle informovaných zdrojů býval Liou obchodním společníkem Čou Pina, nejstaršího syna Čou Jung-kchanga.

Podle žalobců založil Liou Chan a jeho mladší bratr zločinecký gang v roce 1993. Gang "prováděl širokou škálu zločineckých aktivit" včetně vraždy devíti lidí. Další členové gangu byli odsouzeni k trestům sahajícím od 11 let vězení až po trest smrti, upřesnila Nová Čína.

inqizitor ( 22. června 2014 21:12 )

Jo ale proč se to nebojí udělat?? jen aby se dostali k lizu oni a neměli konkurenci..

cujevuxo ( 23. května 2014 12:09 )

komouši se aspoň nebojí střelit hajzla do hlavy, nebo jim dát konopnou kravatu a zhoupnout je, tady v čr by to potřebovalo spousta lidí včetně tebe

zabibol ( 23. května 2014 08:25 )

Jak vidět, byl to vzorný komunista. Komunistická strana = zločinecký gang, který přivede každý stát na mizinu.

Zobrazit celou diskusi