Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Cena lidského zdraví? 10 milionů! Nejvyšší soud vypracoval metodiku pro vypočítávání bolestného

Cena lidského zdraví se změnila, Nejvyšší soud vypracoval metodiku pro vypočítávání bolestného.
Cena lidského zdraví se změnila, Nejvyšší soud vypracoval metodiku pro vypočítávání bolestného.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, tbc - 
15. dubna 2014
19:10

Zdravý člověk má hodnotu 10 051 200 korun. Jde o částku, kterou vypočetl Nejvyšší soud pro případy odškodnění za újmu na zdraví. Metodika pomůže soudům při stanovení výše náhrady.

Dříve byla maximální tabulková částka za smrt 240 tisíc korun. Soudy ale v posledních letech přiznávaly odškodnění vyšší. Nyní mají k ruce od Nejvyššího soudu návod.

„Jde o částku, která představuje naprosté znehodnocení lidského života. Tedy že se ze zdravého člověka stane invalida, který se nemůže pohnout,“ uvedl předseda senátu Nejvyššího soudu Petr Vojtek. Dodal, že konkrétním odškodněním za úmrtí blízké osoby se nová metodika nezabývá.

Pro mladé až 20 milionů

Konkrétní částku soudy stanoví v procentech ze základu podle složitého výpočtového mechanismu, který zohledňuje míru, v jaké zranění ovlivnilo schopnosti člověka a jak ovlivnilo možnosti jeho zapojení do nejrůznějších aktivit. Náhrada snížení společenského uplatnění se může navýšit až na 20 milionů, třeba pro mladé lidi, jimž poškození naruší celý další život.

Pro určení bolestného obsahuje metodika tabulku s bodovým ohodnocením konkrétního poškození zdraví. Hodnota bodu se nově bude odvíjet od průměrné hrubé mzdy. Pro rok 2014 je to 251,28 Kč za jeden bod. Například ztráta zubu představuje 20, vytržení oka 200 a rozdrcení lebky 600 bodů.

„Nový pohled na odškodnění je v tom, že dvě osoby se stejnou diagnózou nemusejí mít nutně stejný stupeň funkčního postižení. Není rozhodující příčina, ale ztráta životních příležitostí,“ doplnila přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a spoluautorka metodiky Jolana Těšinová.

Takové bolestné vám náleží, pokud utrpíte jeden z výše uvedených úrazů. Takové bolestné vám náleží, pokud utrpíte jeden z výše uvedených úrazů. | archiv Blesku

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi