Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výpadek proudu v Praze: Desítky tisíc domácností bez proudu. Dodávka elektřiny již byla obnovena.

Výpadek el. proudu zasáhl v Praze desetitisíce lidí.
Výpadek el. proudu zasáhl v Praze desetitisíce lidí.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: as - 
6. dubna 2014
12:07

Důvodem rozsáhlého výpadku na Chodově, Jižním Městě, Vinohradech, Strašnicích a dalších částí Prahy byla závada v rozvodně na Chodově. Přívod elektrické energie byl obnoven po přibližně deseti minutách.

Výpadek zapříčinila technická závada ve 400 kilovoltové rozvodně na Chodově. "Jediné, co v tuto chvíli víme, je, že v 10:10 došlo k přerušení dodávky elektřiny od nadřazené přenosové soustavy," řekl pro iDNES.cz zhruba 20 minut po události mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Holubec také dodal, že přerušení dodávek elektřiny do domácností netrvalo ani půl hodiny. Příčina výpadku byla odstraněna zhruba za 10 minut.

Rozvodna, která výpadek zapříčinila, patří firmě ČEPS. Ředitelka komunikace této firmy pro iDnes.cz řekla: "V rozvodně Chodov došlo k malé technické závadě. Její příčinu zjišťujeme."

Výpadek ochromil v Praze nejen domácnosti, ale také dopravu. Zastavily se tramvaje a nefungovaly semafory. Naštěstí se podařilo dodávku elektřiny obnovit a dopravu opět zprovoznit.

Pokud malá závada odpojí tak velkou část Prahy, velkou závadu bychom určitě zažít nechtěli. Například loni zaspříčinil výbuch transformátoru ve stejné rozvodě výpadek, který odstřihl od přívodu elektřiny třetinu jižní části Prahy.

Na otázku, zda je možné, že se nedělní výpadek může opakovat, řekla pro iDnes.cz Dvořáková toto: "Je to technická závada a jako každá se tedy může opakovat. Myslím si ale, že v neděli už se to určitě nestane."

moist ( 6. dubna 2014 14:06 )

asi tak nějak, 10min je opravdu malinko, když tenkrát bouchnul ten transormátor, tak to bylo několik hodin, si ještě pamatuju, jak jsem musela mimino přebalovat při baterce Ale 10min... V té dopravě je to nepříjemné, to je jasné, ale domácnosti to určitě neochromilo, jak píšou v článku, za 10min mražák nevyteče, není topná sezona a i kdyby byla, tak byt za tu dobu nevymrzne...

bernadette ( 6. dubna 2014 13:57 )

Je známo, že každý druhý Pražák je náplava z Moravy, tak proto tolik kriplů.

andorea ( 6. dubna 2014 13:56 )

S druhou částí souhlas, s první ne. Rozhodně to není město plné kryplů. Žije tam i spousta slušných lidí. Nesuďme jen podle politiků.

kapturek ( 6. dubna 2014 13:37 )

praha to je mesto plne kryplu, maji 2 cm snehu a kalamita jak hrom, vypnou na 10 min elektriku a katastrofa my mame bezne 50-60cm snehu, vsecko funguje tak jak ma, auta normalne jezdi a nikoho ani nenapadne ze to je katastrofa, je to proste krasna zima, stejne jako bylo krasne kdyz vypli na stedry den elektrinu na 2 hodiny

kapturek ( 6. dubna 2014 13:34 )

prazaci chlastat neumi , chcipaci

Zobrazit celou diskusi