Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svoboda pro Juliji Tymošenko? Parlament odhlasoval zákon o jejím propuštění

Autor: ČTK, ljš - 
21. února 2014
18:28

Už tři roky trpí ve vězení! Teď má Julija Tymošenko naději, že se dostane na svobodu. Ukrajinský parlament dnes schválil zákon umožňující její osvobození. Poslanci prý skandovali: "Pusťte Juliji!"

Tymošenkovou v říjnu 2011 soud poslal na sedm let do vězení za překročení pravomocí při uzavření dohod o nákupu zemního plynu z Ruska. Opozice i Evropská unie měly podezření, že cílem procesu bylo odstranit z politické scény hlavní soupeřku prezidenta Viktora Janukovyče.

Ještě dříve poslanci schválili zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 a který odebírá hlavě státu některé pravomoci. Pro tento krok, který má přispět k ukončení politické krize a krveprolévání, hlasovalo 386 z celkem 450 poslanců.

Poslanci hlasovali ve "zjednodušené proceduře", tedy bez debaty a bez projednávání návrhu ve výborech. Samo rozhodnutí pak znamená návrat k "prezidentsko-parlamentní" formě vládnutí, protože podle ústavy z roku 2004 poslanci získávají právo vytvářet vládu.

Premiéra poslanci volí z kandidátů navržených prezidentem a parlament také na prezidentův návrh jmenuje ministry obrany a zahraničí, jakož i šéfa tajné služby. Kandidáty na ostatní ministerská křesla navrhuje premiér. Prodlužuje se také funkční období parlamentu ze čtyř na pět let.

Sněmovna také 372 hlasy schválila bezpodmínečnou amnestii pro všechny zatčené, respektive zakázala trestní stíhání účastníků pokojných protestních akcí.

Parlament také hlasováním odstranil od plnění funkce ministra vnitra Vitalije Zacharčenka, který během vrcholící krize nařídil rozdat policistům automatické zbraně a ostré náboje.

Kroky zákonodárců odpovídají dnes uzavřené dohodě mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozičními předáky. Ta počítá i s uspořádáním předčasných prezidentských voleb do konce letošního roku.

abyss ( 24. února 2014 00:21 )

Proč mi to cpeš? Starej se o vlastní dutou palici a ty co mají něco v hlavě nech na pokoji.

abyss ( 24. února 2014 00:20 )

Když už se tak hloupě směješ a ani nevíš proč, tak se z toho hlavně nepo....

abyss ( 24. února 2014 00:18 )

proč do toho taháš Spojené království?

abyss ( 24. února 2014 00:17 )

Když o tom nic nevíš, tak si to vygoogluj a nepiš tu kraviny.

itartas ( 23. února 2014 20:40 )

Říkejte si co chcete, ale svět se v .... obrací a nikoho to neštve. Pár prachatých pi-ču-sů světem vládne a většina lidstva jede podle jejich osnov. My se v Evropě nikdo nezajímáme co dělá Amerika a oni se nám do Evropy se-rou každý den. Ovládli téměř všechny státy na světě, jejich banky, bohatství všechno prostě, ale ještě to Rusko je potřeba pokořit a o to jde. Tam je pane nerostného bohatství, které by se šiklo. Zrovna tak arabské země, Sýrie i Irán mají pořád svou centrální banku ve svých rukách.

Zobrazit celou diskusi