Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Ohnivé peklo na Ukrajině: Těžkooděnci zabili tři demonstranty, 200 dalších je raněných

Autor: ljš, ČTK - 
18. února 2014
13:55

Jako uprostřed válečného konfliktu, tak to v posledních týdnech vypadá v ulicích Kyjeva. Dnes tam došlo k dalším drastickým střetům mezi demonstranty a těžkooděnci. Tři lidé přišli o život a více než dvě stovky lidí jsou zraněny.

Pochod opozičních aktivistů dnes v centru Kyjeva přerostl v tvrdé srážky s jednotkami ministerstva vnitra. Policie nasadila obrněné transportéry a do davu střílela gumovými projektily. Demonstranti se zmocnili několika policejních vozů, v okolí parlamentu zapálili hromady pneumatik.

Podle lékařů působících v opozičním táboře zahynuli tři aktivisté na následky střelných zranění při střetech v postranních ulicích kyjevského centra. Celkem bylo zatím zraněno přes dvěstě lidí, z toho 30 vážně. Policie oznámila 37 zraněných.

Organizátoři opozičního pochodu vyzývali z tlampačů účastníky demonstrace, aby upustili od násilných akcí a neútočili na policisty. Jejich výzvy ale zanikaly v explozích dělobuchů a ve skandování protivládních hesel. V poledne se násilnosti rozšířily do dalších ulic, v centru vyrostly barikády i v místech, kde je demonstranti v minulých dnech rozebrali.

Mezi zraněnými je podle listu Fokus i fotoreportér agentury Reuters, jemuž přímo na prsou explodoval ohlušující policejní granát. Příslušníci pohotovostních jednotek obsadili budovy v okolí parlamentu a na vzbouřený dav házejí granáty ze střech.

Demonstranti dnes napadli i centrální kanceláře vládní Strany regionů v Kyjevě. Na objekt zaútočili lahvemi se zápalnou směsí, petardami a kamením. Policie později útočníky z poničených kanceláří hlavní vládní strany vytlačila.

Válčí se i v parlamentu

Napjatá situace vznikla i uvnitř parlamentu, kde opoziční poslanci obsadili předsednické lavice a zablokovali jednání. Šéf parlamentu Volodymyr Rybak se pod tlakem událostí zhroutil, ve vážném stavu ho podle ukrajinských médií ze sněmovny odvezla záchranná služba.

Blokádou sněmovny opozice protestovala proti neochotě vládní většiny zařadit do jednacího programu debatu o ústavní reformě. Podstatou úpravy hlavního zákona má být návrat ke stavu z roku 2004, kdy hlavní exekutivní pravomoci byly v rukou parlamentu, nikoli prezidenta, jak je tomu nyní.

Opozice nemá v parlamentu většinu, k prosazení ústavních návrhů jí podle místního tisku chybí asi 40 až 50 hlasů. Hlavní vládní Strana regionů diskusi o změně ústavy neodmítá, věc chce ale svěřit speciální pracovní skupině. Proces reforem by podle ní měl trvat zhruba půl roku, opozice naopak požaduje okamžité hlasování.

Poslanci Strany regionů spolu s komunistickými zastupiteli nakonec kvůli blokádě předsednických míst sněmovnu opustili. Opozice z tohoto kroku usoudila, že vládní tábor ztratil zájem na kompromisu a do reformy ústavy se zapojit nehodlá. "Dnes se zjevně o ničem hlasovat nebude," řekl novinářům opoziční poslanec Oles Donij.

robert43 ( 19. února 2014 04:03 )

NEVIM NEVIM MOZNA LEVICAKU ANO ALE KOMOUSU SI JIZ SPOUSTA LIDI ZAZILO A KOMOUSI A GESTAPACI JE TO SAME

robert43 ( 19. února 2014 03:58 )

MOZNA TAM POSLAT SOUDRUZKU SEMILOVOU TO TAM UROVNAT)))))

robert43 ( 19. února 2014 03:55 )

HAAA HAAA

robert43 ( 19. února 2014 03:52 )

JE VIDET ZE NEVIS JAK SE S DEMOKRACII VYROVNAT.ASI NA TO NEMAS

robert43 ( 19. února 2014 03:50 )

DOUFAM ZE TEN TANES TAM BUDE TY KOMUNDIRO

Zobrazit celou diskusi