Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Případy 1. oddělení: Muž ubil dva stařečky kvůli penězům. Jak to bylo doopravdy?

Autor: Richard Veselý - 
17. února 2014
21:05

Loupežné vraždy bezmocných stařečků! To řešili detektivové v dnešních Případech 1. oddělení. Na usvědčení vraha měla »mordparta« pouhých 48 hodin, po které mohl být držen. Jak to bylo ve skutečnosti?

O případu lidské bestie, který je předlohou dnešního dílu nejsledovanějšího pondělního seriálu, psal Blesk už před devíti lety. Slovák František Deleman (33) se v Praze živil okrádáním velmi starých důchodců. Dva z nich dokonce chladnokrevně ubil.

Bezcitný vrah

Postával na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze a nenápadně si vytipovával stařečky o holi, kteří si přišli pro důchod. Pak je sledoval až domů, kde je surově přepadl.

„Na poště jsem seděl tři hodiny. Viděl jsem, jak mu úřednice dává dvoutisícovky. Pak jsem šel asi pět kroků za ním do Bartolomějské ulice, kde bydlel,“ popsal policii jeden z případů. Napadený senior (†75) skončil s rozmlácenou lebkou, jiný (†85) dokonce i s vypíchnutým okem! Oba zemřeli, další čtyři senioři přežili s polámanými kostmi.

Zabíjel z hladu?

Policie bestii chytila, až když z pošty sledovala další oběť. U soudu se Deleman vymlouval, že ho k brutálním zločinům dohnal hlad. „Napadal jsem ty starší lidi, ale nechtěl jsem je zabít,“ prohlásil osmkrát trestaný recidivista, který nikdy v životě nepracoval. Soud mu jeho báchorky neuvěřil a napařil mu 21 let. V odvolacím řízení mu pak byl trest ještě o čtyři roky zpřísněn!

Natáčelo se na místě vraždy

Tvůrci se natáčení zhostili na výbornou - aby vše bylo co nejvíce autentické, natáčeli na stejném místě, kde k mordu došlo. Při natáčení v Bartolomějské ulici se jim dokonce povedlo "ulovit" svědky skutečné události! "Ten pán leží špatně, takhle to tenkrát nebylo," radili prý filmařům, aby svou práci dotáhli k dokonalosti.

Potíž byla hlavně se scénou, kde leží mrtvý stařeček na schodech. „Bylo opravdu obtížné udržet pětasedmdesátiletého komparzistu v pozici hlavou dolů v klidu. Pořád sebou škubal,“ prozradil deníku Aha režisér Dan Wlodarczyk.

Natáčení se nakonec pěkně prodražilo, když kvůli scéně v metru museli na nějaký čas provoz zastavit. Naneštěstí představitel vraha zrovna v ten den uvízl v Londýně. „Dvě hodiny před půlnocí, kdy se mělo začít točit, jsme poslali 160 členů štábu a komparsistů domů,“ vzpomíná režisér. Vše se ale nakonec zdárně podařilo - i když kvůli scéně museli metro zastavovat znovu.

krupan10 ( 18. února 2014 10:27 )

protože by to vyvolalo tzv. xenofobii vůči tomuto etniku. Tady v tomto státě se jen lže a lže, tak mě to nepřekvapuje

cicihala ( 18. února 2014 09:51 )

Zobrazit celou diskusi