Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakovina! Děsivá studie Světové zdravotnické organizace: Za 20 let o 70 % víc nemocných!

Strašák lidstva. Rakovinová buňka.
Strašák lidstva. Rakovinová buňka.  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: kuk, ehr - 
5. února 2014
05:25

Rakovinu, nejobávanější nemoc, diagnostikují lékaři v Česku každoročně u téměř 80 000 lidí, 27 000 pacientů choroba zabije... Čísla děsí, Světová zdravotnická organizace navíc varuje, že do roku 2034 bude nemocných o 70 procent víc!

  • - O 40 procent může podle zprávy o stavu rakoviny ve světě již do roku 2025 vzrůst počet nově nemocných.
  • - 8,2 milionu lidí zhoubné nádory ročně zabijí.
  • - Do roku 2034 se může ročně vyskytnout kolem 22 milionů nových případů nemoci, to je právě nárůst o 70 procent.
  • - Nejsmrtelnější forma nemoci je rakovina plic, ze 70 % za ni může kouření!
  • - Za 30 procent úmrtí na rakovinu může nezdravý životní styl: obezita, nízká spotřeba ovoce a zeleniny, nedostatek pohybu, kouření a alkohol
  • - 60 procent případů rakoviny a 70 procent úmrtí je hlášeno z Afriky, Asie a střední a jižní Ameriky.

Nejčastější léčba rakoviny

  • - Operace – lékaři se snaží vždy odstranit celý nádor, případně co nejvíce ho zmenšit.
  • - Chemoterapie – má za úkol zničit zhoubné buňky, které mohly po operaci zůstat v těle a hrozí, že by nemoc mohly znovu vyvolat.
  • - Ozařování – lékaři mohou cíleně zasáhnout místo, kde se nádor nachází.
  • - Hormonální léčba – potlačuje vliv tělem tvořených hormonů, které podporují růst rakovinových buněk.
  • - Imunoterapie – podobně jako očkování bojuje proti rakovinovým buňkám pomocí protilátek.

Profesor Jiří Vorlíček: Prevence je opravdu důležitá

Profesor Jiří Vorlíček Profesor Jiří Vorlíček | scom, archiv Blesku

Prevence je základ... Zda rakovinou onemocníme či ne, zcela neovlivníme. Zdravým životním stylem však lze vyloučit rizikové faktory, které chorobu mohou spoluvyvolat. A tím, že se o sebe budeme starat, si můžeme zachránit život! „Nejdůležitější je zjistit nádor zavčasu. Potom se může jednodušeji a poměrně lacině zvládnout. Pokročilá stádia se většinou nevyléčí a prodloužení života je velmi nákladné,“ upozorňuje předseda České onkologické společnosti, profesor Jiří Vorlíček.

Nejčastější nádory Čechů

Rakovina plic

Jde o nejčastější zhoubný nádor u mužů a 4. nejčastější u žen. Každoročně jím onemocní 6000 Čechů a téměř stejný počet každoročně umírá. Rizikovou skupinou jsou kuřáci po 45. roce života.

Příznaky: chronický kašel, chrapot, úbytek na váze, dušnost, bolest na hrudi, otok hlavy, krku a horních končetin či zduření nadklíčkových uzlin.

Nádor tlustého střeva a konečníku

„Ročně je nově diagnostikovaných 8000 lidí a z toho bohužel polovina přichází na toto onemocnění pozdě. Tito lidé se nemůžou zachránit, můžeme jim život jen prodloužit a ti umřou zbytečně,“ komentuje profesor Jiří Vorlíček.

Příznaky: v časných stádiích se nemusí objevovat nijak, proto je třeba myslet na prevenci, např. test na okultní krvácení. Zpozorněte vždy, pokud dlouhodoběji trpíte průjmy, zácpou, plynatostí, pocitem nedokonalého vyprazdňování. Máte-li krev ve stolici.

Rakovina prsu

Jeho výskyt u nás neustále stoupá, snižuje se ale úmrtnost. Průměrně onemocní 6500 žen a 1680 zemře. Nejčastěji se vyskytuje mezi 50. až 60. rokem života. Rakovinou prsu můžou onemocnět i muži, ale je to velmi vzácné.

Příznaky: například změna kůže na ňadrech, bradavce nebo dvorci, objeví se bulka v prsu nebo mimo něj, například v podpaží.

Karcinom prostaty

Je druhým nejčastějším zhoubným onemocněním u mužů. Objevuje se nejčastěji po padesátce.

Příznaky: na přítomnost onemocnění upozorní zvýšená hladina prostatického specifického antigenu (PSA), která se zjistí z testu, nebo obtíže s močením.

Rakovina ledvin

Objevují se dvakrát častěji u mužů než u žen. Příčina vzniku nádoru je nejasná. Udává se ale, že 1,5 až 2,5krát vyšší výskyt je u kuřáků.

Příznaky: v raných stádiích nezpůsobuje žádné potíže, postupně se objevují příznaky jako krev v moči, bolest v bedrech, únava, nechutenství, úbytek na váze.

Nádor dělohy

Nádor dělohy je nejčastějším onemocněním u ženských reprodukčních orgánů. Trpí jím i pacientka, které lékaři ve Zlíně vyoperovali 36kg nádor.

Příznaky: často neobvyklé krvácení, hnisavý nebo krvavý výtok. 20 % žen ale nemá vůbec žádné příznaky. Opět je tedy důležitá preventivní kontrola!

Pozor na fámy

Stále častěji se světem internetu šíří řada fám o rakovině. Třeba že ji způsobuje mamograf nebo že se vyléčí sama... „Na internetu se objeví statisíce informací a ty jsou různé. Jsou tam velmi cenné rady, ale i spousta hlouposti, které tam píšou lidí, co mají osobní zkušenost, která se nedá zevšeobecnit, anebo jsou to přímo podvodníci, kteří se na tom chtějí přiživit,“ vysvětluje Jiří Vorlíček, který odkazuje na odborníky připravované stránky, například www.linkos.cz či www.onkoportal.cz.

jaromir123 ( 6. dubna 2014 13:51 )

Sores: A kdo to jako má dát ? To je zase totální žvást - ještě, že nejste v politice - to by bylo perel.

jaromir123 ( 6. dubna 2014 13:50 )

.. ono se to děje dle mého pohledu ... A čím máte ten pohled podložený ? Ono těch konspirací je plný pytel ale jediný důkaz není - tedy dejte něco do placu.

jaromir123 ( 19. března 2014 22:38 )

A kdo jsou ti "ONI" ?

jaromir123 ( 19. března 2014 22:26 )

A kde je ten plán ?

jaromir123 ( 19. března 2014 22:20 )

Opět kvákání o ničem !

Zobrazit celou diskusi