Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Modré na Slovácku mají další vyzu velkou: Macek z Itálie už plave na Moravě!

Autor: sč - 
10. prosince 2013
09:46

To je macek! Vyza velká vážící 55 kg a dlouhá 190 cm je novou atrakcí v Modré na Slovácku. Lze ji od včerejška pozororovat zblízka v největším sladkovodním tunelu v přírodě v Evropě.

V unikátní expozici Živá voda je k vidění 36 druhů ryb. V Modré mají již tři vyzy velké. Nová je největší. „Je to krásný osmnáctiletý kus, který pochází z Itálie. Dnes si lze těžko představit, že takové ryby se vyskytovaly kdysi v řece Moravě. Připlouvaly až z Černého moře. Záznamy jsou ještě ze třicátých let minulého století a hovoří o pětimetrových kusech,“ řekl starosta Modré a duchovní otec expozice Miroslav Kovařík.

Vyzy se živí rybami. Aby nevyhubily rybník, dostávají speciální granule. „Nějakou rybku ale i tak slupnou,“ usmívá se Kovařík.

Vyza přišla na 55 tisíc korun. Obec zaplatila 25 tisíc, zbytek daroval sponzor. Je to ale pořád nic proti ceně kaviáru z jejích jiker – ten se prodává i za 190 tisíc korun za kilogram!

Video  Takhle vypouštěli vyzu velkou na Slovácku  - Video - Slávka Červená
Video se připravuje ...

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:34 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

Zobrazit celou diskusi