Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rusnok: Naším úkolem je poselství 17. listopadu předávat dalším generacím

Rusnok pokládá za důležité předat poselství 17. listopadu dalším generacím
Rusnok pokládá za důležité předat poselství 17. listopadu dalším generacím  (Autor: ČTK)
Autor: shp, ČTK - 
17. listopadu 2013
10:21

Poselství událostí ze 17. listopadu 1939 a 1989 musíme předávat i generacím, jež se narodily ve svobodě. Pouze tak si naši svobodu můžeme uchovat, uvedl dnes premiér Jiří Rusnok při pietní vzpomínce u Hlávkovy koleje.

Smrt Jana Opletala a následující historické události podle něj společnosti připomínají nejen ideály svobody a demokracie, ale také ty, kteří za tyto ideály položili své životy.

Je to naše povinnost

„Je proto naší povinností předávat dále a dále toto poselství i těm generacím, které se již narodily ve svobodě a tvrdými zkouškami minulosti neprošly. Pouze tak si můžeme naši svobodu uchovat,“ řekl Rusnok, který na tradičním vzpomínkovém setkání zastoupil zdravotně indisponovaného prezidenta Miloše Zemana.

Každé rozhodnutí ovlivní budoucnost

Dějiny lidstva jsou podle premiéra živé, pouze totalitní režimy se je snaží zakonzervovat. „Proto každé, i zdánlivě nepatrné rozhodnutí každého z nás se může stát zásadní pro budoucnost celé společnosti. Pamatujme prosím na to,“ dodal.

mandat ( 18. listopadu 2013 02:55 )

Vyhazet je z oken. Je to banda zlodeju.

mandat ( 18. listopadu 2013 02:54 )

Vyhazet tu bandu z oken. Zlodeje zavrit a zabrat jim nakradeny majetek. Bez poradku nebude v CR nikdy dobre.

mandat ( 18. listopadu 2013 02:53 )

Podle toho, jaka je ted situace v CR, tak je treba nova revoluce.

bulfric ( 17. listopadu 2013 19:11 )

Pro spolupráci na této opoziční variantě byly získány starší exilové instituce (Rada svobodného Československa v USA, Česká akademie pro vědy a umění v USA, některé krajanské spolky a organizace, atd.) a některé osoby z poúnorové emigrace (Tigrid aj.), zejména pak osoby kolem rozhlasových stanic Hlas Ameriky, Svobodná Evropa a BBC. Tito lidé organizovali v zahraničí malé nátlakové skupiny (lobby), které si postupně vytvářely kontakty na mezinárodní organizace a vlády států, vypracovávaly situace pro reagenci oficiální politiky, zakládaly nakladatelství a vydavatelství, nadace, organizovaly sběr finančních prostředků, atd. Patronaci nad těmito skupinami měly vlády, diplomatické sbory a mezinárodni organizace západních spojenců USA. Celá činnost byla současně pod částečnou kontrolou KGB. V Československu byli KGB vybráni lidé z vedení ÚV KSČ, kteří byli o záměrech a některých akcích informováni (od r.1987 to bylo l3.odd. ÚV KSČ). Od r. 1987 byl koordinací činnosti těchto skupin v zahraničí s Chartou 77 pověřen vedoucí tohoto oddělení Rudolf Hegenbart.

bulfric ( 17. listopadu 2013 19:08 )

Z prvních 217 signatářů Charty 77 z 1.1.1977 bylo 156 bývalých komunistů, mezi nimiž se nalézají jména osob, výrazně zkompromitovaných přímou nebo nepřímou účastí na teroru komunistů v padesátých létech, jako ku příkladu : František Krigel, Ladislav Lis, Zdeněk Mlynář, Ludmila Jankovcová, Jiří Dienstbier, Luboš Dobrovský, Gertruda Sekaninová-Čakrtová, Ladislav Kolmistr, Jiří Hájek, Miloš Hájek, Jiří Ruml, Oldřich Hromádko, Karel Šiktanc, František Šamalík, Ludvík Vaculík, Pavel Kohout, Jarmila Taussigová, Věnek Šilhán, Libuše Šilhánová, Bedřich Placák, Jaroslav Šabata, Jan Štern, Jiří Kantůrek, Rudolf Zukal, Luděk Pachman, atd. Ze zpravodajské analytiky prověrek v KSČ v létech 1969-1970 vyplývá, že přibližně 800 funkcionářů KSČ bylo formou vyloučení převedeno do tzv. zálohy, tj. pro použití v takových situacích, jaké vznikly po založení Charty 77, po 17.11.1989 a pro situace, které jsou projektovány jako další varianty možného vývoje. Z této zpravodajské analytiky vyplývá, že přibližně 1120 komunistů emigrovalo /bylo vysazeno/ do zahraničí s posláním působit v politické opozici a se zpravodajským určením. Do této doby bylo aktivizováno pouze asi 260 těchto osob. Ostatní zůstávají stále v záloze. Část těchto osob je možné identifikovat podle privilegií, kterých se jim dostávalo od vlád hostitelských zemí ihned po jejich příchodu do emigrace: politický asyl dostávaly okamžitě a bez průtahů, ihned po té si přes čs. konzuláty zařídily vystěhovalecký pas a mnozí z nich navštěvovali bez komplikací Československo, dostali zaměstnání v exponovaných Institucích států, do kterých byli vysazeni, jejich děti tam studovaly na prominentních univerzitách, atd. Všichni významní komunisté dostávali okamžitě profesury na universitách (Goldstucker, Šik, Sviták, Pelikán, později Mlynář) a významné politické funkce. Pro spolupráci na této opoziční variantě byly získány starší exilové instituce (Rada svobodného Československa v USA, Česká akademie pro vědy a umění v USA, některé kraja

Zobrazit celou diskusi