Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kulturní sobota v Praze: Koná se muzejní noc a přiletí dalajlama

Pražská kulturní sobota má rozhodně co nabídnout.
Pražská kulturní sobota má rozhodně co nabídnout.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK, lm - 
14. září 2013
09:30

Nevíte, kam vyrazit v Praze o víkendu? Sobota bude v metropoli skutečně nabitá kulturou. Odpoledne k lidem promluví tibetský duchovní vůdce dalajlama. Večer se pak otevře zájemcům šest desítek objektů 38 pražských muzeí a galerií v rámci Pražské muzejní noci.

Vstup do objektů během Pražské muzejní noci bude zdarma s výjimkou Vyšehradu, kde se platí symbolická koruna. Zdarma bude i doprava deseti speciálními linkami pražského dopravního podniku, jejichž centrem bude náměstí Jana Palacha u metra.

Podle koordinátorky Ivany Havlíkové se zájem o akci rok od roku zvyšuje. Loni napočítali kolem 200.000 návštěvnických vstupů, každý člověk si prohlédne dva až tři objekty.

O pražské muzejní noci se muzea mění v divadelní jeviště, koncertní sály a vědecké laboratoře. K nováčkům se řadí například Knihovna Václava Havla, Fakulta architektury ČVUT v Praze, Kino Ponrepo Národního filmového archivu, Muzeum Karla Zemana a Výtopna Zlíchov.

Pražskou muzejní nocí, jejíž původní termín znemožnily červnové povodně, se s opožděním uzavře Festival muzejních nocí, který se v první polovině roku uskutečnil ve všech krajích. Připojilo se k němu 312 institucí ve 134 městech.

Odpoledne promluví dalajlama

Před Pražskou muzejní nocí můžete ještě navštívit proslov tibetského duchovního vůdce dalajlamy, který dnes zavítá do Česka, aby se zde již poněkolikáté zúčastnil konference Forum 2000. Odpoledne v pražské Tipsport areně promluví na téma laskavost a vzájemná úcta v dnešní společnosti.

Dalajlama byl osobním přítelem bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který před 16 lety konferenci Forum 2000 uspořádal poprvé. Naposledy se tibetský duchovní vůdce v Česku objevil předloni, kdy Havla navštívil těsně před jeho prosincovým skonem.

Letošní 17. konference Forum 2000 bude slavnostně zahájena v neděli. Diskuse více než 100 světových osobností se zaměří zejména na příležitosti a nástrahy demokratických transformací. Mezi nejznámějšími z pozvaných jsou vedle dalajlamy například barmská nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij nebo bývalý jihoafrický prezident a taktéž nositel Nobelovy ceny za mír Frederik de Klerk.

gogo ( 14. září 2013 12:45 )

Havel a Dalajláma. Ty dva nám byl čert dlužen... A samozřejmě nejen je.

namoroman ( 14. září 2013 12:26 )

Tohoto kašpara Dalajlámu Číňani třemi vyřídili kapitalistickými hesly a udělali z něj naprostou nulu tím, že proti němu obrátili jeho vlastní "zbraně"-Ty tři hesla jsou: 1.Money ... 2.Prachy ... 3.Dolary ... Láska a pravda zvítězí-jen jsem při úspěchu čínské ekonomiky nezaregistroval, že by nějaký čínský komunista dostal Nobelovu cenu za ekonomii-to je krajně podezřelé ! ! ! Asi budeme za pár let všichni čumět na Číňany na měsíci online, protože se tam chystají a archaik Dalajláma - náš morální vzor dnes v Praze nám bude vykládat jak se máme skvěle a jak jsou ti čínští komunisti vyřízení... možná zase přijdeme díky němu o nějaké kšefty, ale kdo by si od nás něco koupil-marně přemýšlím, co by to asi tak mohlo být...

johnhardy ( 14. září 2013 12:12 )

Masový vrah a terorista DAJSALÁMA přiletěl do Prahy Jako první ho francouzákem na letišti uvítal zrádný knížepán Trautrnberk To zase příjde republika o miliardové kšefty z Čínou

namoroman ( 14. září 2013 11:38 )

Přikluše na čertově kopytě Z něj by byl skvělý prezident Číny-aspoň by ty biliony dolarů přebytku co mají změnil na dluh a v Číně by se mohli zase začít vraždit jako před sto lety ... vidím, že na "kulturní" dny zvala hosty pravicová organizační sebranka- jsou tam samí "lepší" Nobeláci Nebo, že by se z kultury stala politika?!Nebo z politiky kultura "Havlův osobní přítel"

naidka ( 14. září 2013 10:59 )

Doufám, že dalajláma nepřiletí na létajícím koberci.

Zobrazit celou diskusi