Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putinova tvrdá ruka: V Rusku zatkli lidi, vzpomínající na invazi do ČSSR!

Ruský prezident Putin na Rudém náměstí, kde o víkendu policisté zatkli 10 lidí při vzpomínkové akci na okupaci Československa
Ruský prezident Putin na Rudém náměstí, kde o víkendu policisté zatkli 10 lidí při vzpomínkové akci na okupaci Československa  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
26. srpna 2013
12:30

Rusku vládne tvrdou rukou Vladimir Putin, opoziční projevy se v zemi moc nenosí. Tentokrát moskevská policie zasáhla proti lidem, kteří pokojně a nekonfliktně vzpomínali na invazi sovětských tanků do Československa v roce 1968. Zatčeno bylo 10 lidí a české ministerstvo zahraničí mluví o velkém překvapení.

21. srpna 1968 do Československa vtrhly armády zemí Varšavské smlouvy a po Pražském jaru, slibujícím lepší zítřky a komunismus s "lidskou tváří" nastolily tvrdý proces normalizace. 45 let poté proběhly vzpomínkové akce na toto temné údobí českých dějin nejen u nás, ale i v zahraničí. Akce na Rudém náměstí v Moskvě se však nesetkala s pochopením. A ruská policie zatkla a na několik hodin zadržela 10 lidí, kteří si 21. srpen přišli pouze připomenout...

Setkání na místě provolávání hanky okupantům

Lidé se včera sešli na místě, kde proti invazi protestovala malá skupinka ruských demonstrantů a intelektuálů i v roce 1968 s transparenty typu "Za vaši i naši svobodu". "Ať žije svobodné Československo", "Hanba okupantům", "Svoboda Dubčekovi" apod. Včerejší zásah policistů přenášela ruská nezávislá televize Dožď. Podle její reportérky policisté obklopili aktivisty a na několik minut jim povolili rozbalit jejich transparent, pak je ale "sbalili" a odvezli na policejní stanici.

Hrozí jim pokuta až 20 tisíc!

Překladatelka a bohemistka Nina Falkovská pak Českému rozhlasu z policejní stanice telefonicky sdělila, že zatčení dostali předvolání k soudu "na 29." a že všem hrozí pokuta asi 20 tisíc korun za porušování pravidel veřejného shromáždění. "Samozřejmě to ale žádné veřejné shromáždění nebylo," řekla Falkovská, která prý nečekala, že účastníci dnešní akce budou zatčeni. "Když (policisté) přišli, tak jsme jim vysvětlili, že to není politická akce proti něčemu, ale že chceme připomenout výročí události, kdy uvědomělí poctiví občané se postavili proti okupaci Československa".

Zaskočený Zeman, překvapené ministerstvo zahraničí

"Samozřejmě nevím, proč je zatkli, ale pokud by je zatkli proto, že připomínali výročí sovětské okupace, tak bych to považoval za velmi chybné," řekl v pořadu ČRo Hovory z Lán Miloš Zeman. "Ruská federace se jako nástupnický stát Sovětského svazu již za okupaci omluvila. Já bych dokonce považoval za vhodné, kdyby ruští vedoucí představitelé stáli v čele této demonstrace," podotkl český prezident.

"Ministerstvo zahraničních věcí vyjadřuje překvapení, že poklidná a nekonfliktní akce věnovaná této významné události společné česko-ruské historie byla ruskými úřady potlačena. MZV věří, že si ruská strana uvědomuje symbolický význam, který rozehnání podobné připomínkové akce má," sdělil úřad.

zabibol ( 21. srpna 2014 10:18 )

Putin-nový stalinisticko-hitlerovský diktátor. Tento člověk přinese světu jenom neštěstí a války. Je to naprostý šílenec. V Rusku nejsou žádné opoziční demonstrace povoleny!!!Putin je trapná loutka v rukách mocichtivých bohatých šílenců, kteří jsou posedlí válkami, drancováním a okupacemi okolních států.

anka ( 26. srpna 2013 23:39 )

Rusko, kde vladne pomoci bice Putin a par bohatych ma k demokracii a k lidskym pravum hodne daleko - cim mene mame s nimi spolecneho tim lepe pro nas.. Z nas uselali kolonii prave rusove a zadni mocichtive USA -

makmark ( 26. srpna 2013 21:12 )

Na Rudém náměstí nejsou takové akce povoleny. Měli to ohlásit. Pak by nebyl problém. Rusko má natočené dokumentární filmy o okupaci v roce 1968 a vysílá pravdivě, co se stalo - například zde http://www.youtube.com/watch?v=4B_QMSKdmX8#t=35 na druhé straně je naprosto v pořádku, že si suverénní Rusko nemůže dovolit - PREVENTIVNĚ - jakékoliv vnitřní rozvraceče, když jsou ve studené válce s mocichtivými USA posedlými zbrojením a světovládou. Obama je jenom cizí loutka a šašek. Za co dostal tu Nobelovu cenu?

holcman ( 26. srpna 2013 15:40 )

Jsou to skrčky. Rusákům stalinistům, sovětčíkům, ani putinovcům se prostě věřit nedá. Podrazí vás, pošlapou, zamordujou nebo aspoň zavřou do ťurmy. Podívejte, jaký družební divadýlko a parádemarše si pořádali bolšáni, společně s nácky, za zády demokratické společnosti, ještě v roce 1939 před 2.SV. (Video 3,5 minuty) http://www.youtube.com/watch?v=S6gg1z5DovI

japome ( 26. srpna 2013 14:14 )

před rokem 1989 musel každý pracovat a nikdo žádné peněžní dávky a papíry hmotné nouze nedostával. To zas není tak dlouho aby sis to pamatoval(a). heslo - kdo nepracuje ať nejí nebo bez práce nejsou koláče to snad platí pro každého

Zobrazit celou diskusi