Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tornádo v Oklahomě zabilo 24 lidí, ne 91: Záchranáři počítali těla víckrát

Autor: psch, ČTK - 
21. května 2013
15:59

Ničivé tornádo, které se prohnalo americkým státem Oklahoma a ve městě Moore jižně od Oklahoma City srovnalo se zemí desítky domů, nemá 91, ale naštěstí „jen“ 24 obětí. Záchranáři počítali některá těla vícekrát.

"Máme dobré zprávy. Bilance je nyní 24 (mrtvých)," prohlásila oklahomská soudní lékařka Amy Elliottová. Původní oficiální údaj s 91 mrtvými je podle ní zřejmě následek opakovaného započítání nalezených těl do úředních statistik.

"Byl zde značný chaos," vysvětlila Elliottová. Zároveň ale varovala, že bilance nemusí být konečná, protože záchranáři mohou v troskách najít další mrtvé.

Úřadům se prozatím podařilo s výjimkou tří těl identifikovat všechny mrtvé, ostatky tak mohou převzít pozůstalí.

Mohutný větrný vír, který podle údajů americké meteorologické služby (NWS) dosahoval šířky až 800 metrů, zasáhl oblast pětapadesátitisícového města Moore jižně od Oklahoma City. Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Oklahomě stav katastrofy a přislíbil oblasti rychlou pomoc. Jde o nejničivější tornádo na území USA za poslední dva roky.

japos22 ( 21. května 2013 19:56 )

Kdyby tornáda řádila i u nás, lidé by chápali souvislosti úplně jinak

japos22 ( 21. května 2013 19:49 )

Antiamerikanismus je hloupý, je potřeba nezaměňovat Američany a jejich zahraniční politiku... Na závěr otázka na Čecha: jaký máš vliv na zahraniční politiku po volbách?

hiawatha ( 21. května 2013 19:37 )

Mas predstavu o chaosu a silenstvi, ktere v takovych tornadem zasazenych mistech vladne? Asi ne,jinak bys takovou hloupost nevypustil z ust .

hiawatha ( 21. května 2013 19:35 )

Casto ctu diskuse o tom, ze kdyby v Americe meli cihlove baraky, tak by skody nebyly tak velike. To me vzdycky vytoci, protoze lide, kteri tu zanicene obhajuji cihlove stavby, zjevne nemaji poneti o sile vetrneho viru. Jen pro informaci - tohle tornado melo rychlost pres 320 km/hod a napriklad u Bridge Creek, OK v roce 1999 dosahlo rychlosti pres 485 km/hod. Pri takove sile vetru by se by neobstaly absolutne nic, ani velke cihlove ci panelove domy. Vitr o takove sile sebou vezme vsechno. A skody by byly mnohem vetsi, stejne tak obeti na zivotech. Mimochodem, 9 obeti v Oklahoma City jsou deti, ktere zahynuly v troskach skoly . Otazka pro ty, kteri jsou tak antiamericky naladeni: Mate stejnou radost, jako kdyz zemreli lide pri atentatu v Bostonu?

japos22 ( 21. května 2013 17:35 )

Dost mne deprimovala představa, že ležím zničenej v nemocnici v Oklahomě a ještě se přese mne přežene tornádo. Hodně černý humor... tudíž v jakoukoli spravedlnost nevěřím - je to fabulace

Zobrazit celou diskusi