Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tradice Velikonoc: Proč pleteme pomlázky a sobota je bílá?

Na větve velikonočního skořápkovníku navěsili školáci z Miroslavi na Znojemsku 3340 kraslic
Na větve velikonočního skořápkovníku navěsili školáci z Miroslavi na Znojemsku 3340 kraslic  (Autor: Blesk – Ondřej Požár)
Autor: rum - 
29. března 2013
06:36

S velikonocemi se pojí řada zvyků a tradic, jejichž význam už možná ani přesně neznáte. Třeba každý den předvelikonočního týdne má své jméno. A tolik obávaná pomlázka má v rukou mládenců také svůj důvod…

Velikonoce jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Slovanský název svátku se vztahuje na »velkou noc«, při které byl Kristus vzkříšen. Podle západokřesťanské víry připadá neděle Zmrtvýchvstání na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben. Proto jsou velikonoce svátky posuvné a nemají svůj pevný termín. Lidové zvyky, které jsou s Velikonocemi spojovány, mají často původ v pohanských rituálech.

Nejznámější zvyky a tradice

● Velikonoce – promítají se do nich i pohanské rituály, které oslavuje život a znovuzrození (příchod jara). Šlehání pomlázkou – proutí je symbolem síly a života - a polévání žen, které mužům na oplátku darují vejce, je vlastně symbolickým aktem oplodnění.

● Zajíček – v bibli je symbolem chudoby. Dětem nosí dobroty patrně proto, že kvůli absenci očních víček zajíc nemůže zavřít oči, takže toho moc nenaspí a má asi dost času na nadílku…

● Kraslice – jde o symbol života, plodnosti a růstu. Významnou roli má červená barva vajec – barva krve.

Názvy a význam velikonočních dní

● Velký pátek nebo též Bolestný či Tichý – den, kdy byl Ježíš ukřižován. Vztahuje se k němu řada rituálů – např. otevírá se země a vydává své poklady, nemá se prát, byl to den bez práce, kuřáci nekouřili…

Bílá sobota – končí půst. Jméno je odvozeno patrně od úklidů a bílení příbytků. V noci na neděli vstal Ježíš z mrtvých.

● Boží hod velikonoční (neděle) – Slavnost Zmrtvýchvstání Páně

● Velikonoční nebo též Červené pondělí – chodí se na pomlázku, jde o staré pohanský zvyky, kdy muži vyplácejí proutkem ženy a ty jim na oplátku dávají vejce.

naidka ( 29. března 2013 11:12 )

Mankote, dnes je Velký pátek, já jsem vyprala prádlo! Doufám, že se teď podle pohanských tradic nepropadnu do pekla.

naidka ( 29. března 2013 11:05 )

já si spíš myslím, že z pohanského rituálu udělali komerční záležitost . Právě, že většina lidí je nevěřících, tak není důvod tento svátek slavit, ale kdo by kupoval různé ozdoby, zajíčky, vajíčka, a další blbostičky, kdyby se Velikonoce neslavily.

simeon ( 29. března 2013 09:08 )

teď už chybí jen kamenování, ukřižování a ženská obřízka a máme to tu komplet

simeon ( 29. března 2013 09:06 )

odpověď zní - protože jde vskutku o pohanské tradice které se ti vaši věřící snažili potlačit, a když ti "bezvěrci" nechtěli od svých tradic upustit tak je asimilovali aby měli snazší otáčení takových lidí na svojí víru. A že nevíte že je to po okolních státech obdobné nesvědčí o našem pravěku jak si myslíte, ale o tom jak malý a bez rozhledu jste (nebo možná máte v okolí samé alkoholiky a proto máte pocit že je to markantnější než jinde - tím spíše je vás třeba politovat)

nicol30 ( 29. března 2013 08:51 )

Proč je sobota bílá? to je jasné stačí se podívat z okna

Zobrazit celou diskusi