Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ikona JAR Nelson Mandela (94) opět v nemocnici: Dýchá pomocí přístrojů

Lidé v JAR opět trnou, Nelson Mandela skončil v nemocnici
Lidé v JAR opět trnou, Nelson Mandela skončil v nemocnici  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
28. března 2013
17:54

Plicní infekce připoutala jihoafrickou legendu Nelsona Mandelu opět na nemocniční lůžko a i když je prý politikův stav stabilizovaný, rozhodně prý "není v dobré kondici" a je napojen na přístroje, které mu pomáhají dýchat.

Bývalý prezident JAR Nelson Mandela (94), držitel Nobelovy ceny míru z roku 1993 a muž, který byl jihoafrickým režimem držen 27 let ve vězení, je opět v nemocnici. 

Od středečního večera je hospitalizován kvůli opakované plicní infekci. Dýchá prý pomocí přístrojů a většinu času spí, uvádějí tamní média. "Opravdu není v dobré kondici," sdělil britskému deníku The Daily Telegraph jeden z politikových přátel, který Mandelu viděl na začátku týdne.

Na léčbu však prý Mandela podle úřadu prezidenta Jacoba Zumy reaguje dobře, úřady ale nesdělily, v jaké nemocnici exprezident leží. Plicní infekci přitom prodělal již loni v prosinci, v nemocnici tehdy strávil tři týdny.

Přesto prezidentův mluvčí Mac Maharaj vyzval lidi, aby se lidé za Mandelu modlili. "Je při vědomí. Nedokážu říci, jak vážný je jeho stav. Lékaři jsou v jeho případě velmi obezřetní," prozradil.

Mandela je jedním z nejznámějších světových bojovníků proti rasismu. Po prvních svobodných volbách v JAR od pádu režimu zvaného apartheid se v roce 1994 stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, kterou do té doby ovládala bělošská menšina. Funkci zastával pět let.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi