Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kradlo se, ale moje ministerstvo za nic nemůže, vzkázal Kalousek

Ministr financí Kalousek se brání, že za rozkrádání peněz z EU nemůže
Ministr financí Kalousek se brání, že za rozkrádání peněz z EU nemůže  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
28. března 2013
14:09

Já nic, já muzikant! Miroslav Kalousek dnes zcela odmítl jakoukoli vinu ministerstva financí na nepořádku v dotačním úřadu ROP Severozápad, rozdělujícím eurodotace v Ústeckém a Karlovarském kraji. Podle něj se tam sice kradlo, ale Kalousek od toho dává ruce pryč.

Nepořádek je slabé slovo pro to, co se dělo v posledních letech na dotačním úřadu ROP Severozápad. Zlodějinu za bílého dne řídil i bývalý šéf úřadu Petr Kušniertz, který za nekalé čachry při rozdělování evropských dotací dostal 7,5 roku natvrdo. Uplácelo se, šidilo se, kradlo se...

Podle mluvčí Evropské komise (EK) však nese částečnou odpovědnost za poměry na ROP Severozápad i Kalouskovo ministerstvo financí. Vyplývá to prý z auditu, který se zaměřil na chyby a podvody v čerpání eurofondů v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Evropská komise: Na vině je i ministerstvo

Evropská komise poukazuje již delší dobu na české problémy s eurodotacemi. Letos v únoru situace vygradovala, když EU odmítla proplatit ROP Severozápad projekty za 2,6 miliardy korun. Místo evropských peněz je tak budou muset zaplatit samy kraje.

Audit EK však prý potvrdil nedostatky i v kontrole ze strany auditního orgánu, tedy ministerstva financí. Kalouskův úřad tak prý udělal chybu i v tom, že neodhalil, co se v dotačním úřadu děje.

Kalousek: Za problémy můžou kraje

"Činit auditora spoluzodpovědným, je logika stejně třeskutá jako požadovat po revizorovi jízdenek, aby zaplatil pokutu za černého pasažéra, kterého nepřistihnul," bránil se však dnes na brífinku ministr Kalousek nařčení ze spoluviny. Odpovědnost za "krádeže" na severozápadě Čech je podle Kalouska plně na krajích a jejich vedení.

"Mluvčí jasně řekla, že úřad, který měl kontrolovat, to nedělal dostatečně. Nicméně kontrolu měl plně v gesci řídicí orgán ROP, a ne ministerstvo financí," vysvětlil Kalousek, podle kterého mělo ministerstvo v minulosti jen metodickou roli a audit operačních programů na něj přešel plně až letos.

Pod kraje a jejich vedení spadal do konce roku 2012 podle Kalouska i výběr lidí, tedy Kušnierze a spol. "Ministerstvo financí ani centrální vláda neměly šanci tu volbu personální ovlivnit. V novém systému můžeme konstatovat významné zlepšení práce auditu," uvedl ministr.

Kraje: Platit by měl i stát

Hejtmani Ústeckého a Karlovarského kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) a Josef Novotný (ČSSD) však berou informace Evropské komise jako potvrzení názoru, že by se na platbě za projekty, na které EU nedá ani cent, měl podílet i stát. "My jsme uznali, že může být vina na krajích, ale může být i na ministerstvu, které to mělo minimálně dozorovat," dodal hejtman Bubeníček.

1917 ( 11. července 2013 15:21 )

A jak to,že Kalousek nepodal trestní oznámení když o tom věděl.Není to také náhodou trestný čin,neoznámení nebo alespoň spoluúčast.Kalousku,tobě musí ten anální svěrač pěkně cvakat.Pecina ti ještě pěkně pokouří.Patříš za katr,nikam jinam.

ornel ( 11. července 2013 14:50 )

ministr financí Kalousek věděl že se kradlo,ale nic nedělal.Doufám tedy,že něco udělá policie ČR

jan9 ( 30. března 2013 14:18 )

Já nic, já Kalousek ....

merrylou212 ( 30. března 2013 11:17 )

to marmat: nevím zda si to sem nenapsal přímo kníže fon sajrajt, ale pokud ne-a vy alespoň trochu sledujete dění kolem sebe-nemůžete napsat takovou hovadinu !!!!

krupan10 ( 29. března 2013 12:00 )

máte v tomto pravdu. Jak je vidět, prolhaným pravdoláskařům se Vaše názory nelíbí.

Zobrazit celou diskusi