Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Noční Hongkong je v noci tisíckrát jasnější, než je celosvětová úroveň

Světelný smog nad Hongkongem je tisíckrát větší, než světový průměr.
Světelný smog nad Hongkongem je tisíckrát větší, než světový průměr.  (Autor: Reuters)
Autor: kla - 
21. března 2013
08:29

Mezi města zamořená nejvyšší úrovní "světelného smogu" na světě patří čínský Hongkong. Noční nebe nad tímto městem je zhruba tisíckrát jasnější, než je celosvětově uznávaná úroveň, oznámili vědci. Svůj výzkum zveřejnili před sobotní Hodinou Země, která má v rámci celosvětové akce na 60 minut ponořit celou zeměkouli do tmy.


Jak dnes napsala agentura AFP, studie Hongkongské univerzity zjistila, že úroveň jasnosti nad oblíbenou hongkongskou nákupní čtvrtí Tsim Sha Tsui je 1200 krát vyšší než je mezinárodní standard temného nebe, který měří hladinu člověkem způsobeného světla.

Hustě zalidněný Hongkong, kde žije sedm milionů obyvatel uprostřed zářících výškových kancelářských budov a neonových reklam, nemá žádné zákony omezující úroveň osvětlení. Výsledkem je, uvedli vědci, že tu hladina světelného smogu dosahuje mnohem vyšší úrovně než v dalších velkých městech, jako je Londýn, Sydney, Tokio či Šanghaj.

"V Hongkongu nemůžete v noci jít nikam ven, aniž by vám oči neoslepovala skutečně pronikavá světla," řekl AFP šéf výzkumného týmu Jason Pun. "Skutečnost, že nám tu září všechna ta světla do nebe, znamená, že se plýtvá energií," dodal. Nadměrné umělé osvětlení má podle něj rovněž nepříznivý vliv na noční živočichy.

Dřívější výzkum už zjistil, že světelný smog má řadu nepříznivých zdravotních dopadů na člověka včetně nespavosti a bolestí hlavy. Narušit může také vnitřní čas v těle a hormony.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi