Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U Hongkongu se srazil trajekt s výletní lodí: Nejméně 37 lidí zahynulo!

Autor: ČTK, lm - 
2. října 2012
18:52

Nehoda trajektu s výletní lodí u pobřeží Hongkongu si vyžádala nejméně 37 obětí. Další asi stovka lidí byla zachráněna a převezena do nemocnic, devět osob zůstává ve vážném stavu. Jedná se o nejhorší nehodu v Hongkongu za více než deset let.

U třetího největšího hongkongského ostrova Lamma narazil v pondělí večer místního času trajekt do výletní lodi. Na její palubě bylo kolem 120 cestujících, které tvořili zaměstnanci místní elektrárenské společnosti a členové jejich rodin. Směřovali do známého přístavu Victoria Harbor na ohňostroj pořádaný v den státního svátku Čínské lidové republiky. Po kolizi se výletní loď zčásti potopila a nad hladinou zůstala jen příď.

Hongkongská policie dnes zatkla šest členů posádek obou plavidel. "Jsou předmětem vyšetřování pro podezření z ohrožení životů jiných lidí na moři," sdělil hongkongský ministr bezpečnosti Lai Tung-kwok.

Příčina nehody není zřejmá, podle všeho dobře osvětlená plavidla se střetla za dobrého počasí na přísně regulované vodní cestě, která je považovaná za jedno z nejbezpečnějších míst v Asii, napsala agentura AP.

Výletní loď měla kapacitu více než 200 lidí, takže rozhodně nebyla přetížená. Po srážce, která se odehrála ve 20:23 místního času, šla nicméně velmi rychle ke dnu. Podle záchranářů zůstala řada lidí v převrácené lodi a jen těžko se dostávala ven.

Kapitán trajektu výletní lodi nepomohl

Trajekt společnosti Hong Kong & Kowloon Ferry se po střetu nepotopil a evidentně nezastavil, aby poškozené výletní lodi pomohl. Kapitán trajektu to později vysvětlil tím, že se bál zastavit, aby i jeho plavidlo neskončilo pod vodou, a pokračoval proto s poškozenou přídí k přístavišti na ostrově Lamma.

Ve studené vodě zatím bojovaly rodiny o přežití. "Po deseti minutách plavby do nás z boku narazila vysokou rychlostí jiná loď. Záď našeho plavidla se začala potápět," řekl jeden z přeživších deníku South China Morning Post. "Náhle jsem se ocitl pod vodou. Plaval jsem ze všech sil k záchranné bóji. Netuším, kde zůstaly moje dvě děti," dodal.

Příčina nehody není zřejmá, podle všeho dobře osvětlená plavidla se střetla za dobrého počasí na přísně regulované vodní cestě, která je považovaná za jedno z nejbezpečnějších míst v Asii. Příčina nehody není zřejmá, podle všeho dobře osvětlená plavidla se střetla za dobrého počasí na přísně regulované vodní cestě, která je považovaná za jedno z nejbezpečnějších míst v Asii. | ČTK, EPA, Reuters

Potápějící se loď připomínala zkázu Titanic

Další přeživší přirovnal neštěstí ke zkáze Titaniku. Při plavbě k bóji sledoval, jak plavidlo rychle mizí pod hladinou. "Po pár minutách, zhruba po pěti, jsem viděl, jak jeden konec lodi trčí svisle z vody. Přesně jako Titanic."

Místní úřady oznámily, že 28 lidí zahynulo na místě a osm bylo shledáno mrtvými po převozu do nemocnice. Podle televize RTHK jsou mezi mrtvými i děti. Do záchranných prací se zapojili hongkongští potápěči, hasiči se sedmi čluny a více než 200 záchranářů. K vraku plavidla dorazili již také vyšetřovatelé.

V Hongkongu, který má jednu z nejlepších infrastruktur v Asii a prvotřídní služby, jsou takovéto velké nehody výjimkou. Poslední rozsáhlé neštěstí se odehrálo v roce 1996, kdy při požáru výškové budovy zahynulo 41 lidí. K nejhorší lodní nehodě došlo při tajfunu v roce 1971, kdy na převráceném trajektu, jenž spojoval Hongkong s Macaem, ztratilo život 88 osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi