Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Číně popravili čtyři zločince: Na smrt je doprovázeli kameramani

Autor: ČTK, lm - 
1. března 2013
23:01

Poprvé v historii měli Číňané prostřednictvím státní televize CCTV možnost vidět záběry odsouzenců jdoucích na smrt. V Číně byli popraveni čtyři členové drogového gangu, kteří byli odsouzeni k trestu smrti za únos a vraždu čínských námořníků.

Členové gangu byli podle zpravodajského serveru BBC odsouzeni k trestu smrti za únos a vraždu 13 čínských námořníků spáchané v říjnu 2011 na řece Mekong na thajsko-barmské hranici.

Mezi popravenými je i Barmánec Naw Kcham, který byl podle BBC považován za nejmocnějšího vůdce ozbrojenců v oblasti Zlatého trojúhelníku, jenž se prostírá v místě setkání hranic Laosu, Barmy a Thajska a je nechvalně proslulý činností obchodníků s drogami a vyděračských gangů.

Právě v oblasti Zlatého trojúhelníku, na thajské straně hranice, byla těla povražděných námořníků objevena ve dvou čínských nákladních lodích. Čínská státní média uvedla, že vůdce gangu Naw Kcham a jeho tři podřízení - z nichž jeden pocházel z Thajska, další z Laosu a třetí byl bez státní příslušnosti - při útoku na loď spolupracovali s thajskými vojáky.

Čtveřice zločinců byla zatčena v Barmě a loni v květnu byla vypovězena do Číny. Peking žádal vydání mužů s tím, že zločin se odehrál na lodi plující pod čínskou vlajkou. V listopadu shledal čínský soud dotyčné vinnými z úmyslné vraždy, obchodování s drogami a únosu lodi a osob.

Odsouzence vedli na smrt za přítomnosti kamer

Čínská televize CCTV dnes odvysílala záběry na odsouzence odváděné z jejich cel na místo popravy, která byla provedena smrtící injekcí ve městě Kchun-ming v provincii Jün-nan v jihozápadní Číně. Okamžik popravy média nepřenášela.

Diskutéři na sociálních sítích reagovali rozhořčeně na demonstrativní předvádění odsouzenců na smrt před kamerami. Podle některých to vyvolalo vzpomínky na veřejné popravy z minulosti.

 

djaba ( 2. března 2013 22:03 )

Už vidím , jak by některé televize u nás ,v případě absolutního práva , byly přítomny až do samého konce odsouzeného a našly by příbuzné i dvacátéhoprvního kolena na rozhovor.Škoda ,máme tu anglosaskou demokracii.

zadnice ( 2. března 2013 10:32 )

Spravedlnost je spravedlnost.

Zobrazit celou diskusi