Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Povodně uvěznily ženy s dítětem v autě: Záchrana přišla v poslední chvíli z nebes

Záchrana dítěte a dvou žen z korby auta přišla v poslední chvíli
Záchrana dítěte a dvou žen z korby auta přišla v poslední chvíli  (Autor: youtube.com)
Autor: šim, ČTK - 
28. ledna 2013
15:14

VIDEO: Rozsáhlé povodně, které v australském státě Queensland rozpoutaly přívalové deště, uvěznily dvě ženy s malým chlapce na korbě jejich terénního auta uprostřed ničivého živlu. Přežili jen díky heroickému zásahu záchranářů ve vrtulníku, který pro ně přiletěl v poslední chvíli.

Zásah záchranářů byl natočen jedním z nich na video. Záběry ukazují, jak se záchranáři na laně spouští k autu, kolem kterého se obrovskou silou žene voda. Jen pár centimetrů chybělo a voda dosáhla korby, na kterém se trosečníci zoufale snažili udržet. Záchrana přišla doslova z nebes.

Poté co záchranáře spustili do korby, umístil brečícího vystrašeného chlapce do speciálního nafukovacího sedáku a pomocí navíjení ho transportovali do bezpečí helikoptéry, která po celou dobu zásahu musela zůstat na jednom místě, aby lano, na kterém trosečníky vytahovali, příliš nerozhoupala. Všude kolem totiž byly stromy. Potom záchranáři stejným způsobem vynesly obě ženy.

Během záplav zahynuli už tři lidé a 1200 domů bylo zaplaveno. Zvláště kritická je situace ve městě Bundaberg, které zažívá nejhorší záplavy v historii. Záchranáři se snaží dostat ke zhruba 30 lidem, kteří se před stoupající vodou uchýlili na střechy domů, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

V neděli bylo objeveno utonulé tělo muže, který šel v Bundabergu zkontrolovat svou jachtu. Dvě další utonulá mužská těla našla policie dnes na dalších místech Queenslandu.

V Brisbane, hlavním městě státu Queensland, je ohroženo téměř 5000 budov. Deště do Austrálie přinesl tropický cyklón Oswald, který se nyní přesunul nad severní část Nového Jižního Walesu.

Zobrazit celou diskusi