Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Obří požár skladu ve Zlíně: Hrozí zřícení budovy, škoda za 210 milionů!

Autor: Slávka Červená, ljš, ČTK - 
9. ledna 2013
07:18

Po páté hodině ráno probudily obyvatele největšího sídliště ve Zlíně - Jižní svahy hlasité ampliony s upozorněním, aby nevycházeli z domu a utěsnili okna. V areálu bývalého Svitu totiž hořela sedmipodlažní budova. "

Hasiči bojují s velkým požárem skladové budovy v areálu bývalého Svitu ve Zlíně. "Hustý dým zahalil centrum města, kvůli události se ráno sejde krizový štáb," informovali mluvčí krajských hasičů Libor Netopil a policejní mluvčí Jana Macalíková. Tři zaměstnanci, kteří se nadýchali zplodin, byli ošetřeni na místě.

U požáru sedmipodlažní budovy zasahuje na 30 jednotek (asi 150 lidí) profesionálních i dobrovolných hasičů ze, povolána je další technika. Statik zatím zakázal vstup do budovy, hasiči proto ochlazují budovu zvenku. "Jde o takzvané skryté hoření," uvedl Netopil. Podle něj navíc hrozí zřícení budovy, proto je možné, že dojde k evakuaci zaměstnanců pracujících v okolních budovách. Na místě operují i hasiči ze Vsetínska a Uherskohradišťska. Na místo také míří speciální chemická laboratoř, která bude zkoumat míru znečištění ovzduší.

Ve vzduchu bylo naměřeno velké množství čpavku, 300 dětí a 50 pedagogických pracovníků z mateřských školek v centru města bylo proto evakuaváno do Malenic, kde mají náhradní program na příklad v kině Květen.

Hasiči už evakuovali sousední budovu číslo 104 kvůli nebezpečí zřícení hořícího skladu. Byl také vyhlášen 4, tedy zvláštní požární poplach - hrozí, že se budova zřítí, protože na jedné straně budovy se objevily praskliny. Statik je stále na místě a situaci monitoruje.

Video  Mohutný požár sedmipatrové budovy  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Podle Bohuslava Komína mluvčího společnosti HP Tronic firma funguje dál, je tom jeden ze skladů. Hlavní sklad je v Týništi nad Orlicí. "Již hledáme náhradní skladové prostory. Na požár upozornili zaměstnanci, kteří byli v té době přítomni ve skladu. Ti hned zavolali hasiče a neprodleně se podrobili zdravotnickému ošetření. Mimo únavy jsou v pořádku. První odhady škod na zboží jsou více než 210 milionů korun," řekl.

V budově č. 103 sídlí několik firem, požár podle Macalíkové zachvátil sklad společnosti HP Tronic, která obchoduje s elektronikou. Plameny pohltily především malé domácí spotřebiče tradiční české značky ETA.

Kouře si lidé podle Netopila všimli v noci po jedné hodině. V areálu bývalého obuvnického podniku sídlí řada firem, které zde mají své sklady. Dodávky zboří však prý ohroženy nejsou, výrobky by měly dorazit na prodejny včas. Od čtvrtka totiž bude společnosti vypomáhat hlavní sklad v Týništi nad Orlicí.

nutelka0 ( 10. ledna 2013 02:36 )

Ale hlavne ze si tam napsali 9. ledna 2013 | 07:18

cinderella1 ( 9. ledna 2013 21:35 )

No potes! To bude zase lidi bez prace

kukuku ( 9. ledna 2013 10:52 )

Samotná "demokracie" ještě žádnou továrnu nezlikvidovala. Kdyby jsi o věci něco věděla, napsala bys, že důležitým aspektem byl nezájem Tomáše Bati převzít si rodinný majetek po roce 1989 nazpět, investovat a oživit výrobu.

valentinar ( 9. ledna 2013 10:19 )

marie60 ( 9. ledna 2013 09:48 )

Zobrazit celou diskusi