Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neúspěšný prezidentský kandidát Cibulka získal jen 319 hlasů, ale kvůli vyřazení podal stížnost!

Autor: ČTK, tis - 
30. prosince 2012
17:15

Bývalý disident a předseda strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka v pátek podal kvůli vyřazení z prezidentských voleb stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Žádá, aby byl do voleb opět zaregistrován a mimo jiné také chce, aby soud odložil konání voleb do doby, než dojde k úpravě zákona o prezidentské volbě, který je podle něj protiústavní.

Cibulka musel stejně jako ostatní nezávislí kandidáti nasbírat minimálně 50 000 hlasů. Nasbíral však jen 319. Podle Cibulky tato podmínka porušuje ústavní zásadu přístupu k voleným a jiným funkcím, protože kandidáti parlamentních stran podpisy shánět nemuseli. "Takže někomu stačí sehnat ve sněmovní kantýně pár podpisů spolukaprů, jiný musí shánět na ulicích desetitisíce podpisů svých sympatizantů," píše ve stížnosti Cibulka.

Lídr strany Volte Pravý Blok se už dříve obrátil na Nejvyšší správní soud, ten ale jeho stížnost zamítnul. Cibulka nyní po ÚS chce, aby nařídil ministerstvu vnitra odmítnutou kandidátní listinu zaregistrovat. Soud by podle Cibulky měl také zrušit "ta ustanovení zákona, která jsou v rozporu s platnou ústavou". Třetí žádost se týká toho, aby byly volby odloženy do doby, než parlament schválí úpravy zákona o prezidentské volbě.

První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna, není ale jisté, zda ÚS stihne do té doby stížnosti projednat.

perci5 ( 31. prosince 2012 20:35 )

Možná, že pan Cibulka má dobrý protikorupční program. Nejde tady o obsah, ale o formu jakou jej podává. To nikdo nevydrží ani 2minuty. Prostě chová se jako magor, to je vidět i z různých diskuzí, kde svůj příspěvek vloží 100x, nebo na svojí kandidátku nominoval polárního badatele, který je tady asi 1měsíc v roce. Ať se jej zeptáte na cokoli, řeč se mu stočí vždy na KGB a jejich nohshledy v Čechách. Projevuje se jako paranoik stižený konspiračními teoriemi. Proslavil se jenom tím, že o Havlovi řekl nahlas to, co věděli už všichni.

gogo ( 31. prosince 2012 12:19 )

I Ty malý darebo... Nebo snad skutečně Cibulkovi fandíš ? Takový šašek snad nejsi.. nebo ano ?

gogo ( 31. prosince 2012 12:17 )

Souhlasím...

vungtao ( 31. prosince 2012 09:19 )

mathony ( 31. prosince 2012 08:33 )

pokud budou volby odloženy ta tito pánové by si měli svorně rozdělit kolik kdo zaplatí za vytištěné hasovací lístky protože obyčejný člověk nebude platit za jejich manýry již byo vyslovené kolik by to stálo a jde to do milionů šikmookej může být rád že se dostal do senátu a za nic nedélání bude pobírat plat a cibulka věděl kolik hlasů potřebuje a je vidět kolik lidí o něj stojí holt jsou to pitomečci a ne kandidáti

Zobrazit celou diskusi