Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Václav Havel zemřel před rokem: Poslední foto z Hrádečku

Autor: red, ČTK - 
18. prosince 2012
12:16

Hrádeček miloval, na Hrádečku naposledy vydechl. Přesně před rokem zde zemřel exprezident Václav Havel (†75). V málo známých fotografiích na něj vzpomíná fotograf a jeho přítel Jan Kašpar (60). Poslední, kterou s Havlem pořídil, byla právě na Hrádečku. Je z léta 2011 a nemocný Havel na ní mává a usmívá se.

Lidé si dnes připomínají 1. výročí od skonu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, který zemřel 18. prosince 2012.

Hlavní vzpomínkové akce se odehrají v metropoli. Setkání s podtitulem "S Havlem dál" se bude v podvečer konat na pražském Václavském náměstí, příchozí se poté vydají v průvodu na Hradčanské náměstí.

Zvláštní akci přichystali také v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi, dramatikovi, kulisákovi a tajemníkovi činohry odhalí pamětní desku, kterou umístí u vchodu do budovy.

Havel v tomto divadle působil v letech 1960 až 1968. Bronzovou desku navrhl sochař David Černý. "Bude to vtipné jen decentně, jde o klasickou pamětní desku," uvedl umělec.

Následovat bude večer Divadlo - příležitost být sám sebou, který pořadatelé pojmenovali podle názvu jedné kapitoly z knihy Anny Freimanové Václav Havel o divadle. Ve scénickém čtení i inscenacích se představí známé i méně známé Havlovy texty. Vedle toho tu Havla připomíná i unikátní výstava fotek od jeho přítele Jana Kašpara.