Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lék proti Alzheimerově nemoci: Dostupný již za pět let? V USA věří, že ho objevili!

Američtí vědci věří, že se jim podaří najít účinný lék na Alzheimerovu nemoc
Američtí vědci věří, že se jim podaří najít účinný lék na Alzheimerovu nemoc  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, so - 
5. prosince 2012
09:48

Po desetiletích bloudění a desítkách zmařených nadějí jsou nyní američtí vědci možná na stopě léku, který dokáže zmírnit nebo i zastavit Alzheimerovu nemoc.

Pokusy jsou v polovině cesty. Lék má vyvolat procesy blokující chorobu, která postupně likviduje mozek a zbavuje pacienty jejich osobnosti. Někteří odborníci varují, že v minulosti přinesl zklamání neúspěch už několika nadějných projektů.

Klinické zkoušky

Lék omezující postup nemoci by tentokrát podle šéfl ékaře projektu Williama Thiese mohl být na světě do pěti let, pokud vláda USA zajistí dostatečné fi nancování a k dispozici bude dostatek pacientů pro klinické zkoušky.

První z nich by mohla začít už počátkem příštího roku za účasti lidí, u nichž nemoc ještě nepropukla, ale jejíchž genetická mutace brzký příchod choroby signalizuje. Test bude zahrnovat nasazení tří léků, z nichž každý působí proti chorobě jinak.

Výrobce léčiv Merck & Co. potvrdil, že zahajuje střední a závěrečnou etapu výzkumu nové látky s označením MK-8931, která má zpomalit mentální degradaci mozku. Do první fáze testu se zapojí 200 lidí po dobu 78 týdnů, jejich počet se pak rozšíří na 1700 dalších. Souběh obou fází zkrátí dobu testování a ušetří náklady.

Co je alzheimer?

Jedná se o onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Postupně napadá nervová vlákna a buňky. Mění se také látková činnost mozku. V současnosti trpí čtvrtina lidí starších 85 let demencí. Alzheimer se na tomto čísle podílí z 50 až 60 procent. Lékaři umí pouze zpomalit postup nemoci, ne ji vyléčit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi