Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čecha zatkli za špionáž v africkém Togu: Konečně mu vrátili pas, může jet domů!

Čecha Radima Tobolku zadržela policie v Togu: Konečně se může vrátit domů
Čecha Radima Tobolku zadržela policie v Togu: Konečně se může vrátit domů  (Autor: profimedia.cz, Univerzita Hradec Králové)
Autor: simao, ČTK - 
29. listopadu 2012
17:05

Před 19 dny byl zadržen v Togu český politolog Radim Tobolka, doktorand v univerzitě v Hradci. Vyrazil studovat tamní politický systém, ale označili ho za špiona. Obvinění proti němu ale nakonec stáhli, Tobolka se může po vyřešení formalit vrátit domů!

Radim Tobolka působí na filosofické fakultě hradecké univerzity a při své výzkumné práci se již do zahraničí vydal několikrát. Poslední cesta do Burundi a Toga mu však přinesla nepříjemné komplikace.  

Při terénním průzkumu, zaměřeném na fungování tamních politických stran, byl Tobolka v Togu zadržen coby údajný špion!

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář však ČTK na základě informací od českého velvyslance Miloslava Machálka potvrdil, že dnes dopoledne tožský státní prokurátor zprostil Tobolku obvinění a podepsal propouštěcí příkaz.

Univerzita chce zjistit, proč k zatčení došlo

Podle Koláře by Tobolka mohl ze země odletět v pátek či v sobotu. Velvyslanec nyní zajišťuje udělení cestovního víza a potřebnou letenku.

"Očekáváme brzký návrat kolegy Tobolky do České republiky a objasnění celého incidentu," dodala děkanka fakulty Pavlína Springerová. Škola chce nyní  přesně zjistit, proč situace nastala, aby bylo v budoucnu možné podobným komplikacím předejít a pokračovat ve vysílání výzkumníků do afrických zemí.

Kvůli obvinění ze špionáže jsou již více než dva měsíce vězněni i další čeští občané, tentokrát v Řecku - na řeckém ostrově Limnos byli zadrženi dva zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle řecké policie natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi