Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhadné zřícení stíhačky u Kolína: V troskách našli pilota, černou skříňku zatím ne

Autor: red - 
23. listopadu 2012
10:49

U Kolína ve čtvrtek večer havaroval jednomístný bitevník L-159. Pilot (†34) zemřel, našli ho v troskách. Vyšetřovatelé zatím bezvýsledně pátrají po černé skříňce. Hledání ztěžuje skutečnost, že jsou kusy letadla rozeseté na velké ploše.

Podle generála Pavla havarovaný letoun pilotoval letec první třídy, který byl v dobrém zdravotním stavu a měl nalétáno 1060 hodin, z toho zhruba polovinu na L-159. "Letoun byl v dobrém technickém stavu, byl 30 hodin pro provedených pracích, měl nalétáno přes 800 hodin, byl to kvalitní a zalétaný letoun," řekl na večerní tiskové konferenci. Velitel vzdušných sil Jiří Verner se slzami v očích doplnil, že letos pilot nalétal sto hodin.

Pavel uvedl, že trosky letadla jsou na ploše 200 krát sto metrů a vyšetřování nehody potrvá několik dní. "Je předčasné jakkoli spekulovat o příčinách nehody," dodal.

Podle velitele čáslavské základny Petra Lanči pilot zahynul při nácviku techniky pilotáže v noci a narazil do země. "Zatím však máme příliš málo informací, abych řekl, za jakých podmínek k nehodě došlo," řekl serveru idnes.cz Lanči.

Mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková ČTK řekla, že letadlo spadlo do pole. Na tísňovou linku svědek nahlásil, že slyšel ránu a viděl záblesk.

Bitevník L-159 měl základnu V Čáslavi, nedaleko od místa havárie.

Video  U Kolína se zřítilo letadlo L-159  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Aero L-159 ALCA je jednomístný jednomotorový bojový podzvukový letoun české výroby. Armáda ČR letouny používá od roku 2003. Projekt nových cvičných bojových letounů L-159 měl být záchranou společnosti Aero Vodochody i jedním z pilířů českého zbrojního průmyslu. Česká armáda si objednala 72 strojů, nakonec ale používá jen třetinu letadel. Stát se už roky snaží zbylé zakonzervované stroje prodat.



jrychno ( 23. listopadu 2012 11:42 )

Pokud je tato informace pravdivá a vyšetření věci bude průkazné tak ať za to pykají odpovědné osoby.Někdo to zřejmě totálně zk---il.Každopádně můj obdiv a soustrast rodině mrtvého pilota.

cid2000 ( 23. listopadu 2012 08:26 )

Teď jsem se doslechnul, že se málem ta L-159 srazila s transportním letounem CASA, který letěl vedle.Takže to není úplnná informace od vojáků.Trošku se ta informace zdeformovala od vojáků k novinářům.Proto ta CASA tam byla první nad místem havárky.Prý existuje video z letounu CASA !!!!Uvidíme co praskne ještě a kdo tajil informace z vojáků občanům.Existuje i záznam z pozemního radaru vojenského i civilního o pohybu obou letounů a vzájemná komunikace obou letounů !!!Něco se muselo stát, že to ten pilot napikoval přímo do země i se super vybavením letounu.Bude to ještě zajímavé.

jrychno ( 23. listopadu 2012 07:27 )

Na úvod,L159 není stíhačka,je to bitevník.Za druhé,každá takováto událost je tragédie,takže prosím nevtipkovat.Další věc už je jestli Alky potřebujem,podle mě ne,za ty prachy co se cpou do Aera by se daly jistě pronajmout A10,a ty jsou prověřené.Jinak stíhačky pro zajištění vzdušného prostoru prostě pořebujeme,jaké budou v budoucnu samozřejmě nevím,sáhl bych v rámci snižování dluhů po ruské nabídce.Ať se nikdo nemýlí,Rusové nespí a vyvíjejí,je to jen otázka politiky.Jak je totiž možné že MIG29je stále ve službách Polska,Maďarska,proč je tam držej?Asi proto že je to dobrý letadlo.Neříkám že Gripen je blbej,to ne ale proč se u nás modernizují MI24,T72,do těchto projektů se lijí miliony ročně a na nic.MI24 bych ještě zkousl,je to univerzální stroj prověřený v boji.T72 zakonzervovat a pořídit lepší,jestli to vůbec potřebujeme.Takže resume je stíhačky ano,bitevní letouny zbytečné zastanou je vrtulníky a na závěr armáda sice žere peníze nás všech.ale přesto ji potebujeme jako suvereni stát i musíme,hovadiny že stíhačka z rakouska přiletí za 30minut jsou zcestné,v tu dobu už můžeme být obětmi

russoo ( 22. listopadu 2012 18:47 )

To zas bude vyšetřování proč to žuchlo a....žádný výsledek, když onehdá spadly dva kusy na Bílku u Chotěboře tak to bylo slibů, že to vyšetří a pak hodili vinu na oba piloty, těžko se jim přiznává, že byly v k prdu výškoměry...

Zobrazit celou diskusi