Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rys má v nohách titanové destičky: Srazilo ho auto, na pomoc čekal 5 dní

Autor: hra - 
9. listopadu 2012
10:08

Čtyřměsíčníčního rysa se zlomenými zadními končetinami vyčenichalo při procházce štěně německého ovčáka. Zbědované zvíře, které čekalo na pomoc v šumavském lese 5 dní, se po dvou operacích podařilo zachránit.

Pomoc přišla náhodou

„Pes najednou chytil stopu, zaběhl do lesa a v momentě byl s velkým povykem zpět. V roští narazil na zraněné mládě rysa ostrovida,“ popsal František Kraus ze Solné Lhoty u Vimperka, jak zvíře objevil. Přivolal pomoc a rys se dostal do péče zaměstnanců stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci.

„Musel na operaci. Měl zlámané obě zadní končetiny, které mu operovala veterinářka Šárka Janásková. Při operaci použila titanové destičky a zlomené kosti sešroubovala,“ řekl mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek.

Rys je bojovník

Vystresovaný rys, ztrápený bolestí, se ale uměl pořádně vztekat. „I přes zlomeniny bouchal prackami do transportní klece. Z převozního boxu se v ordinaci sám dostal ven. Vůbec netušíme jak. Byla v něm jen malá škvíra,“ řekl šéf záchranné stanice Petr Juha. Operace se zdařily a malý bojovník je teď v rekonvalescenci. V Klášterci zůstane do jara. Když vše dobře dopadne a jeho zdravotní stav to dovolí, vrátí se zase do volné přírody.

naidka ( 9. listopadu 2012 19:43 )

souhlas, těch devět z deseti případů za tu obětavou práci záchranných stanic stojí.

e.44 ( 9. listopadu 2012 19:06 )

Samozřejmě že pracovníci těchto stanic vědí co a jak dělat a snaží se to dělat co nejlépe, ale i přes to dochází zhruba tak v jednom případě z deseti k tomu, že zvíře přes veškerou snahu ztratí schopnosti důležité pro přežití v přírodě a jeho doživotním domovem se stane právě ona záchranná stanice nebo některá ZOO. Prostě zázrak se nemůže podařit pokaždé ani při té nejlepší vůli

naidka ( 9. listopadu 2012 18:10 )

jasně, že se pohybujeme na úrovni spekulací. Myslím, že záchranné stanice handicapovaných zvířat vědí, co dělají a věří, že se jejich chráněnci v přírodě adaptují, potom by jejich práce neměla žádný smysl.

e.44 ( 9. listopadu 2012 17:20 )

Ty ses ptala proč by měl zparchantět a zlenivět, když dfghjk psal že doufá, že se mu to za dobu léčby nestane. Pouze jsem ti odepsala proč by se to mohlo stát, ne že k tomu musí dojít. Ovšem riziko je v tomto případě bohužel dost velké. Jak z důvodu mládí zvířete, které nemá způsob divokého života ještě dost zakořeněný, tak z důvodu délky pobytu v záchranné stanici, který je plánovaný zhruba na půl roku.

naidka ( 9. listopadu 2012 16:59 )

e.44: všechno, co píšeš se může a nemusí stát. Myslím, že pracovníci záchranných stanic musí dodržovat nějaká opatření, aby si zvířata na ně např. nepřivykla, asi je tam ponechávají co nejkratší dobu a pochybuju, že až je vypustí do přírody, že by se jim tam třeba sama vracela. Je otázkou potom vlastní obživa, jestli potom budou umět lovit, ale to už je asi riziko podnikání. Viz příběh lvice Elsy - taky to dobře dopadlo.

Zobrazit celou diskusi