Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž ušktnutý kobrou dostal protilátku: Je dál v umělém spánku a ohrožení života!

Ilustrační foto: Muž je po uštknutí kobry v umělém spánku
Ilustrační foto: Muž je po uštknutí kobry v umělém spánku  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
2. září 2012
15:46

V sobotu ho uštkla kobra monoklová a rázem mu šlo o život. Chovatele (45) z Bruntálska proto urychleně převezli do nemocnice, pro protilátku však museli jet do Německa. V Česku nebyla v tu chvíli dostupná. I po jejím aplikování však zůstává muž v umělém spánku.

Jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný. Dostal čtyři dávky protilátky, která údajně účinkuje podle očekávání, jak potvrdila ČTK mluvčí karvinské nemocnice Eva Kijonková.

"Stav dál hodnotíme jako ohrožení života. Ačkoliv vše nasvědčuje tomu, že sérum účinkuje," prozradila mluvčí. Jak se bude zdravotní stav uštknutého chovatele vyvíjet dál zatím jasné není. "Další prognózu bude ale možné říct až po probuzení. Zatím nevíme, kdy to bude," uvedla mluvčí.

Chovatele uštkla kobra v sobotu kolem jedenácté hodiny. Po hospitalizaci na jednotce ARO však nastal problém při hledání protilátky, která v tu chvíli nebyla v Česku k dispozici.

Z Toxikologického centra v Mnichově ji soukromá služba v Mnichově přivezla v sobotu večer. "V případě uštknutí kobrou monoklovou by mělo být sérum podáno do 24 hodin. Do Krnova šest dávek dorazilo po 22:00. Ihned jsme začali s aplikací," řekla mluvčí zdravotnického zařízení, kde muž dál setrvává připoutaný na lůžko.

Jed kobry monoklové, která má svůj přirozený výskyt v jihovýchodní Asii, je silně neurotoxický. Zasáhne srdce, svaly a nervovou soustavu. Uštknutý člověk často umírá udušením. Zvíře dorůstá průměrné délky 1,3 metru a živí se především rybami, obojživelníky a ptáky.

Název hada vychází z jeho vzhledu. Kobra má totiž na kápi jednu skvrnu ve tvaru oka. Oproti kobře černé je světleji zbarvená a na hřbetě má bledé, náhodně roztroušené skvrny. Může však být i zcela jednobarevná.

 

sova13 ( 2. září 2012 23:00 )

Ono to není tak snadné, opatřit si to sérum. To ani pro lidi, co se legálně živěj prodejem hadího jedu. Ono je totiž to sérum pořádně drahé. Pokud by takový chovatel střádal veškeré zisky z prodeje jedu, mohl by si za ně sérum pořídit nejdřív za rok, ale spíš až za dva. Ovšem většina chovatelů si může těžko dovolit střádat veškeré zisky.....

gevi ( 2. září 2012 21:34 )

Ani nevíte, co chovají sousedi.

gevi ( 2. září 2012 21:34 )

Ono by bylo fér, kdyby si každý chovatel smrtelně jedovatých hadů ve vlastním zájmu pořídil sérum sám. Jestli kobra u nás někoho uštkne jednou za deset let, ale já nevím vůbec o žádnému jiném připadě (loni to byla mamba, ale to je zase jiné sérum), pak je zbytečné, aby se to za statisíce kupovalo. Proč by měly mít třeba nemocnice v krajských mětstech séra proti různým exotickým nebezpečím, když účinnost těchto přípravků je jen pár let? Pak je to fakt vyhazování peněz.

gevi ( 2. září 2012 21:26 )

Jasně sérum proti kobře by mělo být na každé poliklinice.

nojasne ( 2. září 2012 18:30 )

v takovém domě se dá snadno usnout ... navždy

Zobrazit celou diskusi