Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manželka čínského politika unikla trestu smrti? Najala si dvojnici, tvrdí experti

Autor: ČTK, lm - 
21. srpna 2012
14:56

Manželka vlivného čínského politika Po Si-laje, která byla v pondělí za vraždu odsouzena k trestu smrti s dvouletým odkladem, za sebe možná poslala k soudu dvojnici! Potvrzují to zahraniční bezpečnostní experti i to, že to není v Číně nic neobvyklého.

Takové spekulace se alespoň podle deníku Daily Mail objevily na čínském internetu. List zároveň připomíná, že praxe zaplatit dvojníkovi za to, aby stanul před soudem a odpykal si následný trest, byla u čínských bohatých či vlivných osobností doložena již v minulosti.

Žena, která si v pondělí u soudu ve východočínském městě Che-fej vyslechla rozsudek, byla očividně tlustší než elegantní právnička Ku Kchaj-laj, jak ji čínská veřejnost znala ještě před několika měsíci. Podle některých expertů se lišily i rysy jejího obličeje.

Ku Kchaj-laj se před soudem přiznala, že loni pomocí jedu otrávila britského podnikatele Neila Heywooda, prý proto, že vyhrožoval jejímu synovi. Případ ukončil slibně se rozvíjející kariéru politika Po Si-laje, který si dělal naděje na brzké jmenování do devítičlenného vedení čínské komunistické strany.

Jeho manželka v pondělí za svůj čin dostala trest smrti s odkladem, který bude s největší pravděpodobností po dvou letech změněn na doživotí a později patrně dále zkrácen. Ku verdikt přijala a prohlásila, že se proti němu nebude odvolávat.

Řada Číňanů si ovšem všimla, že žena na lavici obžalovaných měla značně odlišný vzhled než dřív. Deník Daily Mail upozornil, že zatímco většina čínských vězňů v káznici ubude na váze, Ku byla v pondělí před soudem podstatně silnější.

List Daily Mail rovněž odkazuje na dva bezpečnostní experty, kteří pracují s počítačovými programy pomáhajícími při identifikaci osob podle obličejových rysů. Ti tvrdí, že žena, jež v přímém přenosu v čínské televizi klidným hlasem přijala rozsudek jako spravedlivý, nemohla být Po Si-lajova manželka.

Tento názor se také v pondělí začal rychlostí blesku šířit mezi čínskými uživateli internetu. Čínští cenzoři proto spěšně zablokovali vyhledávání výrazu "dvojník" na čínském webu.

Nesouhlasné hlasy vinu za baculatý vzhled Ku Kchaj-laj naopak pragmaticky svalují na léky, které údajně odsouzená brala kvůli svým problémům s duševním zdravím. V čínském tisku se objevily zprávy, že Ku trpěla v poslední době depresemi, nespavostí a paranoidními obavami z neustálého pronásledování.

V Číně nic neobvyklého

Jakkoli se teorie o dvojnici může zdát bizarní, užívání dvojníků mocnými lidmi v Číně v soudních případech, které jsou proti nim vedeny, již bylo dokumentováno.

V roce 2009 si ředitel nejmenované čínské nemocnice, který způsobil smrtelnou dopravní nehodu, najal otce svého zaměstnance, aby se "přiznal" a strávil za něj příslušnou dobu ve vězení.

Jiný bohatý Číňan, který řídil automobil bez řidičského oprávnění a srazil a zabil motocyklistu, svému "náhradníkovi" zaplatil v přepočtu asi 158.000 korun.

List Daily Mail upozorňuje, že popsaná praxe užívání dvojníků je v Číně tak běžná, že pro ni existuje dokonce zvláštní termín - ting cuej. Ting znamená v čínštině "zastoupit" či "nahradit" a cuej je "zločin", ting cuej je tedy jakýsi "náhradník zločince".

mblumel ( 22. srpna 2012 01:34 )

Jaké prísné tresty? Vzdyt je to jenom fraska. Posle za sebe dvojnici, a je po trestu. Nakonec to stejne odnese jenom plebej.

abzk ( 21. srpna 2012 23:59 )

No to je vážně argument, že je nikdo nenabízel tobě K čemu je Číně, že jde jako celek ekonomicky nahoru, když se tam maj lidi čím dál hůř a kdyby došlo k otevření hranic, tak tam zůstane jenom pár fanatických komoušů?

abzk ( 21. srpna 2012 23:55 )

Nižší životní úroveň? To má být vtip? Ty snad žiješ v horších podmínkách než oni, že považuješ jenom za nižší životní úroveň pokud rodina běžně žije v jedné místnosti která je zároveň obývákem, ložnicí i kuchyní a se společným sociálním zařízením na celé patro? O platech nižších než almužna, případně o nucených pracích za každou maličkost a dětských dělnících aby Čína mohla zaplavovat svět levnejma šuntama nemluvě. Tohle je podle tebe jenom nižší životní úroveň starče? Ne to je zrůdná diktatura, která na jedné straně trestá defraudaci a korupci (ale skutečně u všech, nebo jenom u nepohodlných a nechráněných?)a na druhé straně zotročuje vlastní lid.

gogo ( 21. srpna 2012 22:17 )

V Číně jsem před několika lety byl a nikdo mi žádné orgány nenabízel... Za to ve všech možných obchodech v celé Evropě mi nabízeli již téměř jen samé čínské výrobky. Od česneku až po počítače... Zatímco co Čína jde nahoru, tak stále lenivější a stále hloupější Evropa ji pomlouvá. A stále prodává její výrobky v neuvěřitelné škále sortimentu…

gogo ( 21. srpna 2012 21:47 )

Nevím jak podle Tebe souvisí nižší životní úroveň "běžného" (?) Číňana s přísnými tresty za defraudací, korupcí a rozkrádání ... Přísné tresty byly zde za tato provinění i za Rakouska-Uherska, za první republiky, za protektorátu (tam obzvláště), ba i v období "budování socialismu... Tak o co Ti chlapče jde ?

Zobrazit celou diskusi