Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zpěvačka vystupovala proti Talibanu a chtěla se rozvést: Zastřelili ji

Populární pakistánskou zpěvačku Ghazalu Javed někdo zastřelil
Populární pakistánskou zpěvačku Ghazalu Javed někdo zastřelil  (Autor: Facebook.com)
Autor: ČTK, ljšk - 
20. června 2012
13:18

Byla krásná a velmi populární. Odmítala ale poslouchat talibanské fanatiky a se svým manželem se chtěla rozvést, protože měl ještě druhou ženu. Zaplatila za to životem, ve středu ji někdo šestkrát střelil do hlavy.

Populární pákistánskou zpěvačku, která odmítala dodržovat zákaz tance a zpěvu prosazovaný islamisty, zavraždili neznámí pachatelé na severozápadě Pákistánu. Policie si myslí, že šlo o rodinnou mstu.

Čtyřiadvacetiletá Ghazala Javed vydala více než dvacítku desek s písněmi zpívanými v jejím rodném jazyce paštštině a na severozápadě země obývaném paštunským etnikem platila za jednu z nejoblíbenějších zpěvaček. V pondělí večer ji v Péšávaru kdosi šestkrát střelil do hlavy, když se vracela z kosmetického salonu. Její otec, který ji doprovázel, byl také zabit.

Podle policie dvojici kulkami zasypali dva muži na motorce, kteří pak ujeli. Policie z podílu na vraždě podezírá bývalého manžela zpěvačky. Javed se s ním chtěla nechat rozvést a také podala žádost o rozvod poté, co podle pozůstalých zjistila, že měl další ženu, a protože jí prý bránil zpívat.

Ve velmi konzervativní muslimské společnosti na severozápadě země jsou žádosti o rozvod zcela mimořádné. Podle islámského práva může mít muž zároveň až čtyři ženy. Žádost o rozvod, kterou zpěvačka podala loni, provázel velký zájem médií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi