Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrdina, který utekl smrti: Přežil koncentrační tábor i komunistické čistky

Zapomenutý hrdina F. Chovanec
 (Autor: Archiv Blesku)
Autor: red - 
13. května 2012
15:09

Byl vězněn v koncentráku, přežil pochod smrti a statečně bojoval do posledních dnů války. Jmenoval se František Chovanec. Komunisté se však postarali, aby se na hrdinného bojovníka proti nacismu zapomnělo. A poslali ho k pásu do továrny.

František Chovanec. Jméno, které vám dnes zřejmě mnoho neřekne. Jako aktivní bojovník proti nacismu byl vězněn v koncentračním táboře, přežil pochod smrti a se zbraní v ruce se nakonec účastnil i posledních dnů války.

Udání

Vděku se však nedočkal, nepohodlný byl totiž i komunistům a tak jeho jméno mělo být navždy zapomenuto.

Nebýt okupace Československa a II. světové války, prožil by František Chovanec zřejmě klidný život v rodném Rožnově pod Radhoštěm. Příjezd německých vojsk však osudově změnil plány tehdy devětatřicetiletého, prvorepublikového sociálního demokrata. „Distribuoval protiněmecké letáky a byl spojkou mezi několika ilegálními skupinami. Později bylo jeho hlavním úkolem obstarávání zbraní a munice na přípravu ozbrojeného povstání, které chystala odbojová skupina Obrana národa, jíž byl členem,“ vzpomíná jeho vnuk, plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Paměť

V roce 1941 byl na základě udání zatčen a po tvrdých výsleších skončil nakonec v koncentračním táboře Raciborz. Čtyři roky strávené v nelidských podmínkách nezlomily jeho vůli po svobodě. Vyhladovělému a promrzlému Františku Chovancovi se počátkem roku 1945 podařilo uprchnout z takzvaného pochodu smrti, který vedl přes zimní Jeseníky.

Po krátkém zotavení v Rožnově se již se zbraní v ruce vydává do Plzně bojovat proti Němcům. „Děda často vzpomína, jak sám odzbrojil protiletadlovou baterii ve Starém Plzenci. K panickému útěku Němců prý stačilo jen oznámení, že se kromě Američanů blíží i Rudá armáda,“ říká jeho vnuk.

O život mu pak skutečně šlo až po příjezdu spojenců. Spolu s nimi se totiž podílel na likvidaci fanatických odstřelovačů. František Chovanec se po válce zapojil do veřejného života. Zůstal v Plzni, kde se stal náměstkem primátora a v roce 1948 byl krátce i poslancem.

Čistky

V další politické kariéře mu zabránil bolševický převrat a následné čistky. Směl pracovat jen jako pomocný dělník ve Škodovce. Podobný životní osud jako František Chovanec měly tisíce vlastenců. Právě na ně bychom v těchto dnech neměli zapomínat.

proioxis ( 11. dubna 2015 14:05 )

Njn, ty bys raději četl rudé právo .

pgga ( 14. května 2012 03:03 )

Ty..absolutni demente...ktery drepis na bulvaru 24/7..delas co? Nemas urcite nic...zbyde ti nejakym zazrakem na ten internet...nikdo se ti nelibi...vse kritizujes..CHUDAKU..LUZA..jsi ty..

anka ( 13. května 2012 21:38 )

ja s vami souhlasim..vcera jsem se divala na Ostrov Kanibalu na Sibiri - a co dokazal Stalin a Rusove udelat svym lidem - to proste nema s lidkosti nic spolecneho

nautilus ( 13. května 2012 20:12 )

Ve druhé světové válce padlo na 50 milionů lidí. Je třeba přčpomnout, že Stalinuv SSSR přispěl k rozpoutání 2. světové války. Jak vyplývá "Z černé knihy komunismu" napsaném polskými a francouzskými historiky, jsou to oni, kteří připravili v době "Míru" o život cca 100 milionů lidí. Tedy dvojnásobně , než tak způsobila samotná válka. Že v Česku komunisté zavírali lidi,kteří se jim znelíbili, třeba tím, že bojovali na straně angličanů ( především letci RAF), stříleli na hranicích a zabili mnoho lidí, kteří chtěli opustit tuto tehdy totalitní republiku je historicky zaznamenáno, a ti kdo chtějí si prameny obstarají. Že pak komunisté popravili cca 170 neviných lidí je rovněž známo. Pouze bolševická luza pak zvedá hlasy proti tím, kdo se snaží tomuto národu připomínat historická fakta. Čest Vaší zločinné práci, soudruzi. Národ na Váš návrat jistě toužebně čeká. Historicky není rozdíl mezi fašisty a komunista, že ano.

anka ( 13. května 2012 19:57 )

stydte se  

Zobrazit celou diskusi