Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Královně Alžbětě je dnes 86: S Angličany bude slavit, až se zlepší počasí

Autor: INT, Monika Plachá - 
21. dubna 2012
18:59

Královna Alžběta II. (86) se dnes dožívá úctyhodného věku, bujarou oslavu však neplánuje. Rozhodla se totiž, že své narozeniny oslaví nejprve v rodinném kruhu na hradě Windsor. O oficiální státní oslavy však nepřijde. Připadají každoročně na červen, letos na 2. - 5. 6. Důvod je prozaický - teplejší červnové počasí.

God Save The Queen, v překladu Bůh ochraňuj královnu, je hymna Spojeného království V. Británie a Severního Irska. A daří se. Alžběta II. se dnes dožila již šestaosmdesáti let a jak to tak vypadá, má druhá nejdéle vládnoucí královna na anglickém trůnu pěkně tuhý kořínek.

Oficiální oslava jejího výročí sice připadá kvůli lepšímu počasí až na červen, přesto se dnes Alžběta dočkala ovací. Královský regiment z Gibraltaru vypálil z londýnského Toweru celkem 62 dělových salv. Jednadvacet bylo přímo pro královnu k narozeninám, dalších 21 bylo kvůli královskému paláci, a posledních 20 ran patřilo královně jako projev oddanosti. Salvy přitom vyplašily koně v Hyde Parku, kterého se nakonec podařilo chytit.

Některé televizní pořady navíc začínaly dnešní vysílání britskou hymnou. Alžběta však své narozeniny na veřejnosti slavit nebude, je obklopena rodinou na hradě Windsor. Volný čas zde ostatně tráví velmi ráda. A pro rodinnou oslavu je hrad s kompletním servisem služebnictva jako dělaný.

rudyptak48 ( 22. dubna 2012 11:03 )

Želvy královské se dožívají vysokého věku, vždyť mají péči celé monarchie.

mutaky ( 22. dubna 2012 01:26 )

Jen aby to stihla ještě oslavit!

nojasne ( 21. dubna 2012 22:58 )

Tak tak, s bujarou oslavou počká až ji bude 100. A chudák Charles, ten se trůnu dočká až ve svých 150 letech.

Zobrazit celou diskusi