Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bude Havel na desetitisícovce? Numismatik navrhuje novou bankovku

Havel
Havel  (Autor: Blesk)
Autor: one, puk, mivrk - 
16. ledna 2012
13:39

Ach, ten Václav Havel (†75)! Jen co zemřel, začaly se množit úvahy, co vše by mělo nést název, podobu nebo odkaz prvního českého prezidenta. Letiště, sochy, ulice a teď i peníze!

Na Havlovi rozhodně nikdo šetřit nehodlá. Stejně tak i předseda Evropské numismatické asociace Evžen Škňouřil, který by měl rád obličej prezidenta na zatím neexistující, ale rozhodně nejvyšší bankovce – desetitisícovce. S nápadem na desetitisícovku přišel už v roce 2009. Tehdy mu však v bance řekli, že na ní nesmí být žijící osoba. A to se 18. prosince loňského roku změnilo!

„Na lícové straně by byl portrét Havla a na druhé mapa světa s vyznačením míst, kde byl na státních návštěvách. Rubová strana by pak byla olemována všemi státními vyznamenáními,“ popsal Blesku Škňouřil.

Podle něj by bankovka byla o 5 milimetrů delší a širší než tisícovka a zřejmě by byla světle modrá jako před pár lety zrušená papírová dvacetikoruna. Také by ale prý mohla být vícebarevná. Jenomže tenhle nápad je zatím spíše utopií než realitou.

Česká národní banka na nápad Škňouřila nereagovala ani podruhé zrovna vřele. „Napsali mi dopis, v němž jsem mezi řádky vyčetl, že se mám starat o své,“ popsal včera Škňouřil Blesku s tím, že na ofi - ciální stanovisko banky zatím čeká.

smoulinka83 ( 22. března 2012 08:01 )

Já jsem tak velkou bankovku v ruce neměla a mít ani nebudu a pokud by semi dostala do ruky s Havlem tak jí račí roztrhám. Jeto přehnaný sním už

honzina ( 22. ledna 2012 15:52 )

 Proboha lidi mějte rozum, co se to s vámi stalo? komu tím lezete do p.r.d.e.l.e, že po smrti Havla blbnete na kvadrát, myslíte, že ho lidi budou milovat, myslím, že pravý opak, kdo ho nemusel tak ho bude nenávidět, protože to přeháníte, už nevíte co by, ze svíček bude srdce, bordelem z věnců jste zaneřádili Labe, nevíte co po něm pojmenovat. To je trapárna jakou nevyváděli ani komančové(a to říkám velice nerada) ale vy vytváříte kult osobnosti, no a teď ho ještě nacpěte na 10 000 bankovku, no mě se do ruky nedostane, ale boháčům a cikánům(COBY SOCIÁLNÍ DÁVKA) jo, tak ať si ho užijí, když je měl tak rád, ale každý rozumný člověk tohle odsoudí, nedělejte z něj poloboha, a ještě ten zákon o jeho zásluhách, stupidní - buď nějaké zásluhy měl a na to se přece zákon dělat nemusí, nebo tady nehrejte komedii, moc vám to nejde, oscara byste nezískali.

djaba ( 17. ledna 2012 14:17 )

Já to vím , že jsem hloupý ,ale vy jste všichni chytří ,tak to má být.

djaba ( 17. ledna 2012 14:13 )

Ano a to je právě demokracie . Děkuji a také hezký večer.

mjenkee ( 16. ledna 2012 23:16 )

Sám bych to asi lépe napsat nemohl!

Zobrazit celou diskusi