Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Měsíc bojovali o život na moři, pak našli ztroskotanou příbuznou

Uein Buranibwe (vlevo) a Temaei Tontaake se ztratili při nočním rybolovu. Měsíc bloudili v moři, až na jednom ostrově našli Tontaakeovu příbuznou
Uein Buranibwe (vlevo) a Temaei Tontaake se ztratili při nočním rybolovu. Měsíc bloudili v moři, až na jednom ostrově našli Tontaakeovu příbuznou  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
12. prosince 2011
12:57

Svět je malý, říká se. Na vlastní kůži to poznali dva rybáři, kteří se ztratili uprostřed Pacifiku a strávili celý měsíc na volném moři. Osud jejich člun nakonec zavál na jeden z atolů Marshallových ostrovů, kde jako zázrakem objevili příbuznou jednoho z nich.

Těžkou zkouškou prošli dva muži z Kiribati, kteří se ztratili v Tichém oceánu a více než měsíc bojovali o život. Celou dobu se živili lovem tuňáků, pitné vody měli velmi málo a navíc téměř nepršelo, takže si nemohli ani nachytat vodu dešťovou.

Několikrát už mysleli, že jsou zachráněni. "Slyšeli jsme zvuk letadla, ale nemohli jsme ho vidět," zavzpomínal jeden z mužů. Stejně tak potkali několik rybářů, nikdo jim ale nepomohl.

Muži upluli 560 kilometrů, až jejich člun narazil na malý atol Namdrik v Marshallových ostrovech. Na ostrůvku s šesti sty obyvateli samozřejmě jejich řeči nikdo nerozuměl. Až náhodou narazili na jednu žena, která jejich jazyk znala.

Všichni se divili, jak je to možné. Ukázalo se, že je žena potomkem vlastního strýce jednoho z mužů. Ten se v padesátých letech také ztratil na moři a doplul až na Marshallovy ostrovy, kde se usadil a založil rodinu. V jeho domovině ho přitom považovali za mrtvého.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi