Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojitá duha: Na kterém konci jsou zlaťáky?

V Los Angeles byla k vidění dvojitá duha
V Los Angeles byla k vidění dvojitá duha  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim - 
23. prosince 2010
10:17

Kalifornské Los Angeles už několik dnů trápí záplavy, které způsobily vytrvalé deště, jež rozvodnily městem protékající řeku. Příroda si s tamními obyvateli zahrává. Jako malou omluvu za příkoří jim ve středu nabídla báječnou podívanou. Dvojitou duhu!

Ti, kterým se duha podařila zachytit fotoaparátem, okamžitě začali fotografie sdílet na internetu. Duha se objevila během velké průtrže mračen ve středu, kdy oblast zasáhly silné bouřky a průtrže mračen.

V nízko položených oblastech města museli záchranáři evakuovat už tisíce lidí, které sužují přílivy vody a bahna. Kalifornie už několik dní čelí obrovskému bouřkovému systému, který je podle meteorologů nejsilnější za posledních pět let.

Jak vzniká duha

Za deště nebo mlhy prochází světlo každou jednotlivou kapkou a láme se v ní. Světlo se tedy na okrajích dešťových kapek rozkládá na jednotlivé barevné složky, které se odrážejí na vnitřní stěně a opouštějí pod různými úhly kapku. Kapky, které jsou ve stejné úhlové vzdálenosti od zdroje světla (Slunce či Měsíce), se pak jeví, jako by měly stejnou barvu. Proto má duha tvar kruhu, případně jeho části.

Jak vzniká dvojitá duha

Druhá duha se objevuje nad první duhou, tzn. má větší poloměr než primární duha (asi 50°-54°), a posloupnost barev v sekundární duze je opačná než v duze primární. Sekundární duha bývá také obvykle výrazně slabší než primární duha.

Zdroj: Wikipedia.org

driverg ( 23. prosince 2010 14:45 )

dvojitou duhu jsem fotil v létě na Jiřího z Poděbrad,není to nic extra

brahmaputra ( 23. prosince 2010 11:44 )

Tu sem si loni fotil u more v bulharsku....bylo to zajimave, ale ze bych se z toho nejak odvazal se rict neda....proste jen duha, ktera byla 2x nad sebou s mezerou mezi.

anasyi ( 23. prosince 2010 10:56 )

jsem poprve videla ve spañelsku v roce 2006,klenula se pres more,byla to nadhera.A nedavno jsme ji videli znova,dokonce ji mame vyfocenou,klenula se pres hory.Opet nadhera.

Zobrazit celou diskusi