Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Solární energie a ekologie? Špatný vtip!

Autor: Eva Hofrichterová, lara, Kjaj - 
11. listopadu 2010
13:30

Další a další neuvěřitelná fakta se objevují o skandálním solárním byznysu. Třeba že o životní prostředí tu vlastně až tak nejde. „Téměř žádný vliv na zlepšení ekologie to nemá. Považuji to za jeden z největších ekonomických zločinů,“ řekl Blesku ekonom Miroslav Ševčík. Solární panely jsou totiž ekologicky náročné na výrobu i likvidaci a jejich energie musí být v Česku zálohována tepelnými a jadernými elektrárnami.

Solární elektrárna v Česku nepatří mezi tzv. stabilní zdroje elektřiny, a proto se musí zálohovat jinými zdroji, jako jsou třeba vodní, tepelné nebo jaderné elektrárny! V praxi to tedy znamená: Čím více »zelené« sluneční energie vyrobíme, tím více musíme vyrobit té neekologické. „I laikovi musí být jasné, že v Česku se ze slunce vyrobí sotva polovina energie než například ve Španělsku,“ řekl šéf Liberálního institutu Ševčík.

Neekologická a drahá energie

Pro české podmínky jsou zkrátka solární elektrárny nevhodné. „Další věc je, že panely hyzdí krajinu, což se mi nezdá zrovna ekologické,“ míní Ševčík. Jejich likvidace vychází nyní asi na tisícovku za panel, jedná se totiž o nebezpečný odpad plný křemíku. Zbudou v Česku za pár let nefunkční panelová pole, ke kterým se nikdo nebude znát?

Jisté je jen to, že Česko může solární průšvih vyjít ještě pěkně draho. Solárníci už kvůli úternímu uvalení 26% daně na jejich zisky hrozí arbitrážemi. „Zpětné zdanění je do očí bijící porušení původních pravidel hry, které se dá jen těžko odůvodnit. Stát v soudních sporech a arbitrážích zaplatí minimálně o 168 miliard korun více, než vybere na solární dani,“ hrozí šéf České fotovoltaické asociace František Smolka.

Kdo si na solárním byznysu mastí kapsu?

Rozhodně nechybí politici. „Poslanci s vysokými výkupními cenami dlouho nic nedělali, protože mnozí v tom byznysu jedou,“ řekl Blesku senátor Jan Kubera (ODS). Jenže… Elektrárnu většinou vlastní fi rma, za níž stojí skrytí akcionáři a vlastnictví slunečních panelů tak lze těžko dokázat.

K tomu, že vydělávají na slunečním boomu, se přiznala třeba zpěvačka Tereza Kerndlová, šéf ČSA Miroslav Dvořák, šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl nebo Muž roku Jan Hájek. Ten prodal zděděný vinohrad a postavil si elektrárnu. „To, že jsme vinohrad vyměnili za solární elektrárnu, beru jako dobrou investici do budoucna,“ řekl Blesku Hájek. Aby ne…

Výzva Blesku: Víte kdo další z celebrit a politiků vydělává ve velkém na slunci? Tipy odměníme! Pište na tip@blesk.cz

sakra ( 12. listopadu 2010 13:48 )

Jisté je jen to, že naši politici jsou vesměs gauneři a obohacují se na úkor občanů!

jajanene ( 12. listopadu 2010 08:59 )

Čest praci, soudruhu. Zavirals lidi v padesatych letech, nebo si to jen pamatuješ z vyprávění????

torro ( 12. listopadu 2010 07:29 )

jenom a poze banda gauneru s pozehnanim HRADNIHO DON M.A.G.O.R.S

fofo02 ( 11. listopadu 2010 21:23 )

docela jsem se pobavil tim ze pri zpetne zdaneni chteji zalovat stat , ale kdyz se jedna o stavebni sporeni obycejných lidi tak to je v poradku , protoze normalni lidi nemaji dostatek prostredku aby se mohly soudit , protoze se jedna o "zanedbatelne castky " z pohledu tech co jsou nahore , ale pro mnohe jsou to velke penize ale jakmile se šáhne na milionove zisky z ekologických zdrojů tak je hned ohen na strese .

derek ( 11. listopadu 2010 18:39 )

a jeden člověk je za tu hloupost odpovědný, Martin Bursík.Ten prosadil tento hloupý zákon o obnovitelných zdrojích. A ty takzvané obnovitelné zdroje nemají s ekologii co do činění. Zelení jsou zloději a lháři.

Zobrazit celou diskusi