Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ČEZu a Škodovce zakázali Facebook. Česká spořitelna toleruje 20 minut na síti

Autor: jaj, Kšim, koj - 
15. listopadu 2010
06:09

Flákání zaměstnanců na Facebooku mnohým zaměstnavatelům pije krev. Proto je ve většině firem přístup na tyto stránky úplně zablokovaný. Někde vás za "facebookování" klidně i vyhodí. Oslovili jsme velké firmy v Česku a zjistili, jak se k Facebooku staví.

Každý aktivní uživatel Facebooku to zná. Narychlo mrknout na zeď, zjistit, co se děje. Aktualizovat status, okouknout a okomentovat fotky známých, zasadit kukuřici na farmě. Ani se nenadějete a hodina času je pryč!

Mnoha zaměstnavatelům ze soukromých firem již došla trpělivost. Zaměstnanci pracující hlavně za počítačem jsou v neustálém pokušení na Facebook kouknout. Jejich pracovní výkonnost klesá a jednoduše řečeno se flákají. Proto mají na stránky největší sociální sítě, která dosáhla již půl miliardy uživatelů, zakázaný přístup.

Dvacet minut na Facebooku pracovní výkon neovlivní, míní Česká spořitelna

Stejně tak se odepírá přístup ke zpravodajských serverům nebo soukromým emailům, kde lidé proflákají nejvíce času. Někde se problém řeší radikálně.

EW EW | logo společnosti
V jednom z největších prodejních řetězců s elektronikou v Electroworldu se s běžnými prodavači vůbec nepářou. Přístup na Facebook je z běžného počítače blokován. Na jednom počítači, kde je nutné mít přístup na celý internet si mohou zaměstnanci přečíst tuto zprávu: "Řešením soukromých záležitostí na tomto PC hrubě porušujete pracovní kázeň, což může vést až k rozvázání pracovního poměru." Neboli: Vlez na Facebook, máš padáka!

CS CS | logo společnosti
V České spořitelně panuje příjemnější atmosféra, zaměstnanci zde mají k sociálním sítím všeho druhu volný přístup. "Myslíme si, že nějakých 20 minut na sociálních sítích pracovní výkon neovlivní. Navíc, naši zaměstnanci jsou pracovně velmi vytíženi a na soukromé aktivity na počítači jim nezbývá čas," sdělila Blesk.cz tisková mluvčí ČS Klára Pačesová.

RWE RWE | logo společnosti
I společnost RWE svým zaměstnancům důvěřuje a přístup na sociální síť nijak neblokuje. "Naši zaměstnanci přístup zamezený ani nijak omezený nemají a popravdě řečeno o tom ani neuvažujeme. Věříme, že naši zaměstnanci této možnosti nezneuživají a věnují se své práci," řekl mluvčí společnosti Martin Chalupský.

T mobile T mobile | logo společnosti
Ani mobilní operátor T-Mobile nemá s Facebookem problém. "Přístup k sociálním sítím neblokujeme ani nesledujeme čas na nich strávený," prozradila mluvčí Martina Kemrová.
O2 O2 | logo společnosti
Společnost však bedlivě hlídá svou mediální image a hlída, aby se o ní zaměstnanci na webu nevyjadřovali hanlivě. "Pokud zjistíme, že některý ze zaměstnanců se vyjadřuje nevhodně o společnosti, upozorníme jej na to." Stejně volný režim je i v O2. "Zaměstnanci společnosti Telefónica O2 Czech Republic nemají omezen přístup na žádné internetové stránky," sdělila mluvčí Lucie Policarová.

Facebook hlavně pro pracovní účely

V dalších námi oslovených firmách např. ČEZ, Škoda Auto nebo Student Agency mají na Facebook přístup jen vyvolení manažeři nebo zaměstnanci, kteří ho používají pro kontakt s veřejností.

Fenomén Facebooku, Twitteru a dalších sociálních sítí se v oblasti public relations (kontaktu s veřejností) těší veliké oblibě. Schopný manažer dokáže během krátkého času nalákat spousty fanoušků a ve vteřině je informovat o všem novém přímo na jejich profilu. Navíc si pomocí chytrých aplikací, tvářících se jako různé testy nebo hry může zjišťovat jejich údaje a zájmy. Být na Facebooku je pro tyto zaměstnance v podstatě povinností.

CEZ CEZ | logo společnosti
"Facebook ani jiné sociální sítě povoleny nejsou, a přístup na ně je blokován," řekla mluvčí ČEZu Eva Nováková. "Výjimku mají jen vybraní pracovníci, např. ti komunikující s veřejností nebo
SKODA SKODA | logo společnosti
nabírající nové zaměstnance," dodává.

Odpověď mluvčího Škodovky Rudolfa Dreithalera je v podstatě totožná: "Přístup do Facebooku není v naší firemní počítačové síti standardně podporován. Výjimkou jsou zaměstnanci, kteří ho potřebují k práci."

SA SA | logo společnosti
Ani u českého dopravce Student Agency se bežný pracovník na Facebook nedostane. "Zaměstnanci, kteří v rámci svých pracovních povinností nepotřebují Facebook používat k práci, na něj přístup nemají. Pokud se ale pracovní povinnosti zaměstnance změní a Facebook by potřeboval, přístup dostane," prozradil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. "Žádné další kontrolní mechanismy či sankce neuplatňujeme," dodává.

I mediální společnosti Facebook zakazují

Dokonce i mediální skupina Mafra vydávající kupříkladu Mladou Frontu DNES již Facebook svým zaměstnancům zakázala! O podobném kroku uvažuje i vydavatel Blesku nebo týdeníku Reflex Ringier Axel Springer CZ.

A jak to vypadá s Facebookem u vás v práci? Napište nám váš názor v diskuzi pod článkem.

AAA Auto

„Domníváme se, že používání sociálních sítí v práci může mít vliv jak na celkovou efektivitu práce, tak také v sobě skýtá i jistá bezpečnostní rizika. Jedná se o jistou formu zábavy v pracovní době, kdy může dojít k uveřejnění například citlivých firemních informací. Proto se naše společnost rozhodla omezit většině zaměstnanců přístup z pracovních počítačů na sociální sítě. Výjimku tvoří ti zaměstnanci, kteří se starají o monitoring a správu sociálních sítí,“ řekla Karolína Topolová
Viceprezidentka AAA AUTO

České dráhy

„Každý zaměstnanec, který má v práci přístup k internetu je seznámen s podmínkami přístupu a musí s nimi souhlasit. V nich je mimo jiné ustanoveno, že služební internet lze využívat pouze ke služebním účelům a v souvislosti s plněním pracovních povinností. Zaměstnance je také odpovídá za reprezentaci a ochranu dobrého jména ČD. Veškeré pohyby na internetu jsou ze strany zaměstnavatele automatizovaně monitorovány. Obecně porušení pravidel využívání internetu může vést k úplnému zamezení přístupu, v případě vážného porušení pravidel pak může být taková situace posuzována jako vážné porušení pracovní kázně se všemi důsledky plynoucími ze Zákoníku práce,“ řekl Blesku Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

Nestlé

„Technicky není přístup na internet včetně facebooku blokován. Přístup na facebook v pracovni době z nepracovních důvodů odporuje interním pravidlům, která stanoví, že je na pracovišti nepřijatelné účastnit se aktivit on-line včetně chatování, účasti na webových konferencích a podobně pro nepracovní účely. Pracovni důvody tu samozřejmě v některých případech být mohou, například v rámci marketingové komunikace se spotřebiteli,“říká Martin Walter za firmu Nestlé.

Aukro.cz

„Přístup na sociální sítě obecně, nejen na FB, ale také třeba na Twitter, mají povolený naši zaměstnanci pouze pro účely výkonu své práce. Přístup na sociální sítě zaměstnancům neomezujeme. Povinnosti zaměstnanců jsou stanovené v našich interních předpisech (povinnost pracovat ve stanovené pracovní době svědomitě, řádně a podle svých sil, znalostí a schopností),“
říká mluvčí Aukra Lenka Hanušová.

aPRiori

„Přístup k Facebooku není u nás v agentuře omezen, protože pro mnohé klienty využíváme tuto sociální síť v kampaních nebo sledujeme, zda a případně v jakých souvislostech se o nich na Facebooku diskutuje. Facebook je zajímavý i z hlediska průzkumu chování lidí, jak se vyjadřují k různým tématům, co je zajímá nebo čím se chtějí bavit,“ doplňuje Jiří Holub z PR agentury aPRiori.

Česká podnikatelská pojišťovna

„Přístupy na sociální sítě jsou u nás blokovány, protože je to otázka bezpečnosti. Ohledně těchto stránek existují hrozby, které musíme co nejvíce omezit,“ říká Renata Svobodová, tisková mluvčí ČPP.

Ministerstvo pro místní rozvoj

„Ministerstvo pro místní rozvoj v tuto chvíli nemonitoruje aktivity zaměstnanců na sociálních sítích a ani nechystá žádnou interní směrnici, která by přístup na ně regulovala,“ Janu Jabůrková, tisková mluvčí.

Magistrát hlavního města Prahy

„Činnost každého počítače, používaného pracovníkem MHMP, je neustále monitorována, a to z několika hledisek. Nejpodstatnější je sledování aplikací, které jsou na počítači spouštěny, a doby, po kterou aplikace běží (aplikací se rozumí cokoliv, co je na počítači spuštěno, tedy i jakákoliv hra či jiná nepracovní záležitost). Dále se sledují otevírané webové stránky, a to z hlediska nejčastějších návštěv a z hlediska nejdelších časových intervalů strávených na těchto stránkách. Ze získaných údajů lze velmi podrobně sestavit „pracovní snímek“ dané stanice. Tyto informace mají sloužit především pro management úřadu k usnadnění jeho práce se zaměstnanci.“
„Pokud zaměstnanci využívají majetek zaměstnavatele k častým a delším pobytům na webových stránkách, které lze vyhodnotit jako soukromé, poté takovou situaci samozřejmě řešíme. V minulosti byli již někteří z pracovníků za podobnou činnost potrestáni (odebrání odměn, snížení osobního ohodnocení apod.) a s jedním pracovníkem byl dokonce rozvázán pracovní poměr.

Mezi nejčastější „mimopracovní“ používání koncových stanic lze zařadit zjišťování informací z různých zpravodajských serverů a jiných informací (např. idnes, jízdní řády, chat, hry apod.) a také návštěvy sociálních sítí (např. Facebook, Twitter apod.),“ vysvětluje  Jiří Wolf, tiskový mluvčí MHMP.

Kofola

„Co se týká přístupu zaměstnanců na facebook a jiné sociální sítě, tak v Kofole je v rámci vnitřních směrnic nastaven přístup pouze některým skupinám zaměstnanců, jako je například marketing, PR a další, kteří tuto komunikační platformu využívají ke své práci. Ostatním zaměstnancům je přístup na tyto stránky zamezen,“ říká Hana Bednářová ze společnosti Kofola.

milo ( 10. listopadu 2010 08:23 )

neřekla bych, že dělá reklamu, jen upozorňuje, že se dá dneska vochcat úplně všechno...ale na takovou placenou službu se vá každý vyprdne...to si radši počká a na fc jukne doma...pokud není závislák....

milo ( 10. listopadu 2010 08:20 )

vy jste ale drsnej...ruku na srdce, sám občas zavítáte na soukromé stránky a tím nemyslím jen facebook...určitě se podíváte na soukormý mejl nebo si přečtete zprávy na novinkách nebo jste dokonce tak drzí, že si v pracovní době vyřizujete soukromé telefonáty...a za to už byste měl mít dle svého názoru podepsanou výpověď a hledat si práci...že tohle dělají úřednice, když před nimi stojí deseti člená fronta, to je na přes držku...ale házet všechny do jednoho pytle nemůžete....já věřím, že existují i ti co pracují...nebo se o to alespoň snaží...

milo ( 10. listopadu 2010 08:14 )

u nás v práci facebook taky zakázali...ale spíš jen proto, aby jeden článek z vedení ukázal kdo je tady pán.... Indža....co byste taky chtěli....selskýho rozumu moc nepobral a že je blbej jak tágo taky nepřizná...tak nám zakazuje facebook a myslí si že to má zmáknutý...jenže facebook alespoň mě už omrzel...nepotřebuju číst statusy lidí že si zrovna uvařili kafe, nebo že zrovna vstali nebo že se nudí...tyto informace jsou pro mě opravdu nedůležité. Na fb se můžu podívat doma v klidu...a stejně o nic nepříjdu. Lidi jsou na tom závislý, protože nabízí spoustu aplikací...ale všechny jsou na jedno brďo...je to jen nová podoba lide. cz nebo libimseti. či badoo.....ty jsou ale jednoduší....jinak je to sakumprdum to stejný...

filda9 ( 9. listopadu 2010 20:49 )

jak se muzou zajimat o takove blbosti, co delaji reditele firem jako např.čez nebo škodovka na svych pocitacich,a mimochodem ti reditelove maji pristup na socialni sit facebook???

9030 ( 9. listopadu 2010 19:59 )

Odboráři hurá do stávky, zase ubližují pracujícím !!!

Zobrazit celou diskusi