Pošlete nám svou oblíbenou hospůdku
Září se svým mrazivým počasím nás vyhnalo z ulic. Kde nejlépe strávit takto nehostinný podzim? Kde jinde než v hospodě. A Blesk vyhlašuje novou čtenářskou akci: 'Oblíbený český lokál - 2008 '.
V rámci této čtenářské akce nám posílejte fotografie své oblíbené hospody, která opravdu nad konkurencí něčím vyniká, anebo je 'prostě dokonalá', spolu s několika základními údaji, do 1.10.2008 na emailovou adresu redakce Blesk.cz: online@ringier.cz (heslo: HOSPODA).
Nejzajímavější příspěvky zveřejníme na stránkách Blesk.cz. Zahrajte si proto na André Michelina a pokud je čím, vychvalte svoji oblíbenou hospůdku.
VE ZLÍNĚ PRO VÁS DEGUSTOVALA REPORTÉRKA BLESKU: Vlaďka Hradská
V Práci mají samovýčepy
K oblíbeným patří u pivařů ve Zlíně pub s netradičním názvem V Práci. Jediný ve Zlínském kraji má čtyři boxy se samovýčepy. Štamgasti si čepují sami Krušovice a Starobrno. Jinak je k mání 11 druhů piva.
Štamgasti Pavel Klíč (23, vlevo) a Jonáš Hrazdira (22) si příjemném interiéru pivo točili sami. Digitální počitadlo přesně ukáže, kolik moku vypili.
"Jediní ve Zlíně máme značku Březňák a speciálně pro nás se stáčí do bečky nefiltrovaný a nepasterizovaný Elixír - Starobrno, který má životnost jen 48 hodin," řekla provozní Petra Dolníková.
V Práci si hostí čepují pivo sami. K němu mohou zakousnout francouzský tatarák, domáci kazach a další speciality.
K nejžádanějším patří Starobrno a svijanovský Máz. "Pivo je skvělé. Už ten pocit, že si ho točím sám a vidím kolik, je fajn. A název hospody, to je bomba a doma skvělá výmluva," pochvaloval si. K zakousnutí si můžete dát třeba Krmelec od našich politiků s upozorněním: dostat můžete něco jiného, než jsme vám slíbili.
U Devítky si vyberete z devíti druhů piv
Servírka Lucie přinesla Markovi zatím třetí pivo
Hospoda Devítka je raritou. Ćepuje se v ní devět druhů piva. Rozlohou je 600 m2 s pecí uprostřed je největším pivním prostorem v kraji. V průměru se vypije denně 400 litrů zlatého moku.
A v horkém počasí 11tka Krušovice do Marka Banka jen padá
"Chodím sem často a rád. Nejvíc mi chutná krušovický Mušketýr. Je dobře vychlazený, má říz, barvu i pěnu. Když je žízeň a chuť, udělám 15 až 18 půllitrů za večer," svěřil Blesku Marcel Bank (23). "K jídlu tu miluji tatarek," dodal.
V BRNĚ PRO VÁS DEGUSTOVAL REPORTÉR BLESKU: Miroslav Homola
U Bláhovky chutná i na stojáka
Hospoda s dobrým pivem a atmosférou, která se dá nabrat do hrsti? Tak to je v Brně bez diskuse malá zakouřená pivnice s plzeňským - proslulý hostinec U Bláhovky.
Výčepní Vlastimil Střelec obsluhuje znalce. K Bláhovce na pivko zajde i bývalý ředitel plzeňského Prazdroje Ota Binder.
V běžných výčepech jedeno z nejdražších piv (32 kč) ve městě nad Svratkou tam vedle sebe vychutnávají politici, malíři, podnikatelé či ředitelé velkých hotelů nebo i sládkové od konkurence. K tomu se nečastěji pojídají chleby s tvarůžky, nakládaný hermelín,utopenci, koule z nivy nebo vyhlášená specialita – pečené koleno.
Starosvětské vybavení hospody nabízí pivní pochoutky, které znali už naši dědové.
Na padesát míst u stolů patří hostinec s asi tisícovkou vyčepovaných půllitrů denně (často i víc) k nejúspěšnějším výčepům Plzeňského prazdroje v zemi. Hodnocení kvality (jako ve škole) : 1
U oblíbených stolů 'na stojáka' bývá volno jen krátce po poledním otevření. Večer už tam není k hnutí.
V JIŽNÍCH ČECHÁCH PRO VÁS DEGUSTOVALA REPORTÉRKA BLESKU: Vlaďka Hradská
Masné krámy Mekka českých pivařů!
Legendární českobudějovickou pivnici, která nechybí v žádném průvodci, znají pivaři z Čech i ze zahraničí. Povodně v roce 2002 ji téměř zničily, ale od listopadu 2007 je opět v provozu.
Velký zájem je o kroužkovaný ležák – pivo ještě dozrává v tanku díky kvasinkovým kulturám. Jeden tank o tisíci litrech vytočí za dva dny.
V Masných krámech nejdete raritu, kterou jinde na světě nenajdete. Kroužkovaný ležák Budweiser Budvar tam čepují přímo ze čtyř chlazených tanků.
Denně tam prodají kolem půl tisíce jídel. Oblíbená jídla jsou typická česká, jako je vepřový vrabec, vepřové koleno, pivovarský guláš, které se hodí k pivu.
Navíc jsou tanky k vidění za skleněným průhledem výčepu. Skuteční milovníci piva si tak přijdou na své ve všech směrech. Moderní interiér navazuje na historii masných krámů, které vznikly už na popud Karla IV. Vyhlášená pivnice s nezaměnitelným genius loci se z nich stala v polovině minulého století.
Personál v Masných krámech se musí otáčet.
Kdo si chce dát dobré české jídlo a k tomu Budvar, musí počítat s tím, že v poledne a večer bývá plno. Ve dnech od středy do soboty je lepší se předem nahlásit. Kdo se domnívá, že štamgasty vytlačili Japonci nebo jiní cizinci, je na omylu.
Štamgasty tvoří klientela střední generace. Vracejí se opakovaně třeba 1x za týden.
"Jsme odkázáni na českou klientelu. Chodí k nám domácí a turisté z celé republiky. Stále platí, že ten, kdo nebyl v Masných krámech, jako by ani nebyl v Českých Budějovicích," potvrdil vedoucí restaurace Tomáš Volejník.
Restaurace U Reinerů – velká výtoč, dobré pivo a mnohaletá tradice
V poledne restaurace, večer pivnice. Tak to vypadá ve známém píseckém pohostinství U Reinerů, založeném v roce 1844. Ke stálým hostům už patřil Mikoláš Aleš i Adolf Heyduk.
Díky velké tradici a dobrému pivu se v ní dodnes potkávají štamgasti se známými osobnostmi, intelektuálové i dělníci či úředníci. Turisté se však musí poptat, kde restauraci najdou. Ač leží přímo v centru města, je ukryta v zeleni Palackého sadů.
Plzeňská dvanáctka jde U Reinerů mimořádně na odbyt.
Plzeňskému pivu je přizpůsoben bohatý jídelníček. Největší poptávka je po specialitách podávaných na dřevěném prkýnku či v pánvičce. Oblíbená je marinovaná krkovička, vepřové koleno či zvěřina. Nechybí ani polozapomenutá pochoutka pivařů – pečené vepřové ocásky. Hotovky tam stojí od 59 do 79 korun, speciality jsou nejčastěji za baťovskou cenu 99 Kč a více.
Známou restauraci U Reinerů s oblibou vyhledávají známé osobnosti. Ač přímo v centru, čeká na hosty klidné posezení s výhledem do zeleně.
Interiér je celý ve dřevě. Stejně jako kdysi v hospodách, sedí hosté na klasických Thonetkách. Díky bohaté kuchyni tam bývá plno každý den v poledne. Výhradně za pivem přichází hosté večer. V pátek a sobotu tam na volné místo většinou nenarazíte.
V PARDUBICÍCH PRO VÁS DEGUSTOVAL REPORTÉR BLESKU: Jaroslav Krčál
Pivařský ráj u St. Patricka: Hosti si pivo čepují sami
Pivařský ráj najdou vyznavači zlatého moku z Pardubic v hospodě St. Patrick na Anenské ulici. Vznikla předěláním staré hospody známé jako Zlatý soudek teprve v březnu letošního roku. Ihned si však získala srdce pivařů.
U osmi stolů zde totiž mají pivaři vlastní pípu. Z ní si natočí piva tolik kolik chtějí a kdy chtějí. Nejsou tak závislí na číšnících. Dokonce mají možnost zda si sednou k pípě s pivem Pilsner Urquell (31 Kč), s Gabrimusem 12 (26 Kč), nebo Gambrinusem 10 (25 Kč). Kromě toho hospoda čepuje i Nealko Radegast (23 Kč) a tři Irská piva – Guinness (59 Kč), Kilkenny (59 Kč) a jablečné pivo Cider (55 Kč).
Pivaři si sami čepují pivo - platí jen to co skutečně načepují
Unikátní je i návštěva pánských záchodů. U každého pisoáru je obrazovka a tak mají pánové možnost sledovat program i WC. Otevřeno je již i do osmi ráno, kdy si zde můžete dát snídani. Pivaře však nevyhodí nikdy. Po zavírací době restaurace je ještě v provozu non-stop pivní bar. Pivařští fajnšmekři navíc ocení, že zde čepují pivo z tanků a nikoliv sudů.
Unikátní záchody s obrazovkami u každého pisoáru
NA SEVERU ČECH PRO VÁS DEGUSTOVALA Helena Lacinová:
Kulisárna – Chomutov
Venkovní posezení restaurace Kulisárna u Městského divadla v Chomutově vyhledávají žíznivci celé léto.
Pod vzrostlými stromy nabízí ve vedrech vytoužený stín, ale prostor je i vzdálený městskému hluku, i když je blízko centra.
Zvlášť navečer se tu schází party lidí k posezení. Restaurace nabízí nejen dva druhy piva různých stupňů, ale bohatou nabídku jídel a venkovní grilování.
V areálu je i dětský koutek. Celý prostor je bezbariérový.
U Radnice Jirkov
Typickou městkou hospodou je restaurace U Radnice v Jirkově. V době oběda vyhledávaným místem k nasycení žaludků, po čtrnácté hodině se mění v dobrou pivnici se dvěma druhy piva různých stupňů.
Tady je zjevně znát, že hospodu dělá personál. Tedy kuchař a číšník. Dobré jídlo a velké porce jsou v místě proslulé i usměvavý číšník a majitel Tomáš Přibyl. Celý prostor je bezbariérový
V OSTRAVĚ PRO VÁS DEGUSTOVALA REPORTÉRKA BLESKU: Ivana Žáková
Hobit má nejmenší pivovar a zcela výjimečné pivo
Přímo ve sklepě má vůbec nejmenší pivovárek hostinec Hobit v samotném centru Ostravy. Pivo zvané Qásek, který se uvaří ve sklepě, hned končí v hrdlech štamgastů. Naprosto ideální, aby místní pivo bylo tak výjimečné.
Qásek má svoji originální červenou barvu.
Hobit je naprosto ojedinělý a specifický minipivovar s klasickou českou hospůdkou, nad níž drží ochrannou ruku samotné Bratrstvo chmelové šišky. Má za sebou první úspěšný rok. Na čepu je Qásek jedenáctka, dvanáctka a třináctka s typicky červeným zbarvením. Je naprosto výjimečný, protože se čepuje rovnou ze sklepa. Z místa, kde přímo dozrává.
Štamgasti se servírkou Renátou.
"Musí se sice do druhého dne spotřebovat, ale je naprosto ojedinělé tím, že jsou v něm zachovány všechny nutriční hodnoty. Qásek je přírodní, živé pivo," vysvětluje Blesku majitel Jiří Štverka (37). Tepelně ani chemicky se neupravuje, tudíž je nejvíce bohatý na živiny a vitamíny.
Na čepu je jedenáctka, dvanáctka i třináctka.
"Qásek se vaří klasicky jako český ležák, jenom bez dalších zásahů kvůli prodloužení trvanlivosti. To je z vody, ječného skladu, žateckého chmele, kvasnic a pak už je to mé tajemství," usmívá se Jiří Štverka. Podle něj je to cesta, jak zachránit klasický český ležák, který proslul po celém světě.
Bratrstvo chmelové šišky se snaží zachránit kvalitní český ležák.
Každá várka Qásku je kouzelná tím, že je vlastně originální. Recepturu má pivo sice stabilní, ale při vaření záleží na kvalitě sladu, chmele, momentálním tlaku i ochucování.
Majitel Jiří Štverka vaří originální Qásek přímo pod výčepem ve sklepě.
"Za týden uvařím dvě várky. Z jedné vyjde 200 litrů piva," říká Jiří Štverka. Sám je členem Bratrstva chmelové šišky, které se snaží ochránit historické dědictví českého pivovarnictví.
Hobit, který je jakousi kultovní ostravskou hospodou naleznete na Přívozské ulici v centru a na svých stránkách hobitclub.net má i pěknou mapku.
Krásné šenkýřky a bavorská pohoda ve Lhotce
Krásné šenkýřky ve stylových bavorských kostýmech nosí výtečnou plzeň i v tuplácích. Jako v nefalšovaném Bavorsku se cítí hosté Hostince penzion Lhotka v okrajové části Ostravy.
Hostinec Lhotka má více než stoletou historii.
V dřevěných selských lavicích a interiéru připomínající klasickou pivnici v Bavorsku chutná pivo uvnitř nebo venku u krbu opravdu znamenitě. K němu živá muzika, kačena, husa či rožněné sele, to je pak pohádka, stejně jako ten pivní mok. Na čepu je i Radegast, Gambrinus a Birrel.
Servírka s bavorskými vnady Andrea
Lhotku rozhodně nikdy nevynechají ani žízniví cyklisté, neboť kolem vede známá cyklostezka k hlučínskému jezeru.
Vlaďka Janošcová (24) s krásným úsměvem čepuje pivo ve stylovém bavorském kostýmu.
"Pracoval jsem dlouho v hostincích v Bavorsku a Tyrolsku a doslova mě uchvátila místní pivní kultura a pohostinnost. Ta mě právě nejvíce inspirovala," prozradil Blesku Zbyněk Tröster (41), který v bavorské Lhotce nechal celou svou duši.
Tak pijí praví Bavoráci. A sám majitel Zbyněk Tröster.
Hospoda má mimochodem i bohatou historii. Výborným pivem je vyhlášena už více než sto let. Nejen proto, že má skvělé pivní sklepy. Ale získala i ocenění za čisté trubky, certifikát kvality a zařadila se mezi první stovku našich nejlepších hospod.
Muzikantům Ondřeji Zedníčkovi (vlevo) a Petr Kolárovi se ve Lhotce nejen dobře hraje, ale i odpočívá u dobrého jídla a piva.
Otevírací doba:
Po-Čt: 11 -22, Pá-So: 11-23, Ne 11-22
Počet míst 90