V USA je k mání hamburger za 2800 korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
21. května 2008
16:45

V přepočtu skoro 2800 korun stojí v Americe hamburger ze speciálního japonského dobytka. Obsahuje i zlaté šupinky.

Hamburger za 175 dolarů (2800 korun) nabízí restaurant na newyorském Manhattanu.

Z jeho ceny je patrné, že to není jen tak ledajaká delikatesa. "Richard Nouveau Burger" je zhotoven z luxusního hovězího masa z Kóbe (Kobe Beef) se šupinkami zlata, černých lanýžů, tenkého plátku prudce opečených husích jater a vyzrálého sýra Gruyere.

Heather Tierneyová, spolumajitelka podniku Wall Street Burger Shoppe, považuje hamburger za "umělecké dílo". Luxusní lahůdka prý láká takové typy z finančnické čtvrti Wall Street, které vypijí pár piv a pak si poručí tenhle "skvost", aby se vytáhli před kamarády.

Maso z Kóbe je legendární delikatesou a díky speciálnímu chovu nejlepších krav na steaky jeho sněhově bílé mramorování vzbuzuje dojem, že maso bylo uloženo ve sněhu. Je z černého krátkosrstého skotu pěstovaného v Japonsku zvaného Wagju, což lze volně přeložit jako "japonský dobytek". "Wagju" je japonský výraz pro hovězí - "Wa" znamená po japonském způsobu, a "gju" znamená hovězí. Aby toto maso mělo oprávnění používat oficiální označení hovězí z Kóbe, musí tento skot pocházet ze stejnojmenné japonské oblasti a musí splňovat přísné chovatelské podmínky.

Toto maso je nepředstavitelně křehké a velice chutné. S kvalitou jak známo stoupá i cena, a tak jsou steaky z něj dnes velmi drahé, mnohdy v přepočtu až 9600 korun za kilogram. Protože se pravé maso z Kóbe nesmí z Japonska vyvážet, v Americe se dnes pěstuje takzvané Kobe style beef z dobytčat křížených s plemenem Wagju a americkým plemenem Angus. Nejkvalitnější krávy jsou posílány do Japonska, které má stále výhradní právo na tento dobytek, a Američané si ponechávají ten zbytek.