Podávání kravského mléka kojencům zvyšuje riziko cukrovky

Mléko bývá standardně doporučováno jako součást stravy školáků, v jídelníčku batolat by se však mělo objevit co nejméně.
Podle finských odborníků totiž příliš časné podávání mléka batolatům zvyšuje riziko, že onemocní diabetem typu 1, který je závislý na podávání inzulínu.
A vadí nejen přímo kravské mléko, ale také veškeré mléčné výrobky. Matky by s nimi měly počkat ve výživě svých potomků až do vyššího věku, bezpečné jsou tyto potraviny až pro děti od dvou let věku.
Finové ve své studii z roku 1993 zjistili, že v mléce je obsažena bílkovina beta-laktoglobulin, která stimuluje dětský organismus k tvorbě protilátek napadajících glykodelin - protein důležitý pro odolnost imunitního systému.
To vede postupně k tomu, že se obranyschopnost dítěte narušuje a imunitní systém ničí buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Tak v těle dochází k poklesu hladiny tohoto důležitého hormonu a vzniká diabetes typu 1.
Doktorka Marcia Goldfarbová z amerického Portlandu studii vysvětlující vztah mezi konzumací kravského mléka u kojenců a vzniku diabetu publikovala v odborném časopise Journal of Proteome Research.