Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co s velikonoční nadílkou?

Velikonoce jsou tady!
 (Autor: profimedia.cz)
22. března 2008
21:36

Vejce natvrdo pokaždé jinak. Poradíme vám, co si počít s vykoledovanými vajíčky. Zpracovat je můžete třeba do výtečných pomazánek

Naměkko, nahniličko, sázená, nebo jako míchanice? O Velikonocích především uvařená natvrdo! Řeč je o vejcích, která se právě v době svátků jara objevují v našem jídelníčku víc než jindy. Vajíčka na všechny možné způsoby si oblíbili dospělí i děti - ve světě se jich za jediný den spotřebuje kolem 1,4 miliardy. Vzhledem k tomu, že vejce jsou poměrně vydatným zdrojem cholesterolu, odborníci doporučují: raději nejezte víc než čtyři, pět. Malou výjimku snad lze udělat právě v době velikonoční - ostatně, co s miskou plnou vykoledovaných vajíček? Nedělní Blesk nabízí pár tipů na jejich chutné zpracování. Vaječná pomazánka se sardelovou pastou 8 natvrdo uvařených vajec, 80 g másla, 3 lžíce mléka, sardelová pasta, 1 sterilovaná okurka, 1 paprika, sůl Změklé máslo utřeme se solí do pěny, přidáme sardelovou pastu, jemně nastrouhaná vejce, mléko a vše šleháme. Do pomazánky vmícháme drobně nakrájenou okurku a papriku a hned podáváme.


Velikonoční vaječný chlebíček 6 natvrdo uvařených vajec, 4 syrová vejce, 5 rohlíků, 500 ml mléka, 50 g hrubé mouky, 100 g anglické slaniny, 100 g nasekaných špenátových listů, 1 menší pórek, 3 lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce nakrájené sterilované červené papriky, 2 stroužky utřeného česneku, sůl, bílý mletý pepř dle chuti, listy špenátu, rajčata, celerová nať na ozdobení, forma na biskupský chlebíček, olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme v 250 ml mléka. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky. Přidáme mouku, proužky slaniny, nasekané špenátové listy, pórek nakrájený na kolečka, 2 lžíce pažitky, papriku, česnek. Nakonec vpracujeme rohlíky. Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Na dno vymazané a vysypané formy vyskládáme celá vařená vejce. Přelijeme připravenou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme na plátky. Na talíři dozdobíme špenátovými listy, plátky rajčat a listy celerové natě. Navrch posypeme zbylou pažitkou.


Plněná vejce (muchomůrky) 6 natvrdo uvařených vajec, 60 g másla, 3 sardelky, 6 rajských jablíček, hlávkový salát Natvrdo uvařená a oloupaná vejce u silnějšího konce seřízneme, aby stála. Špičku uřízneme až po žloutek, který lžičkou vyndáme. Žloutky utřeme se sardelovým máslem a hmotu naplníme do vaječné dutiny. Kloboučky muchomůrek jsou z půlek kulatých rajčat. Puntíky na kloboučku uděláme z utřeného másla. 'Muchomůrky' postavíme do jemně pokrájeného hlávkového salátu na míse.


Velikonoční vajíčkový salát s řeřichou 8 natvrdo uvařených vajec, 2 jarní cibulky, 150 g majonézy, 100 g tatarské omáčky, ½ lžíce najemno nasekané pažitky, 1 lžíce klíčků řeřichy na ozdobu, sůl, bílý mletý pepř dle chuti, tmavé pečivo Vejce nakrájíme na kostičky. Cibulky očistíme, omyjeme a najemno nakrájíme i s natí. V misce promícháme majonézu s tatarskou omáčkou. Vmícháme cibuli a pažitku, Osolíme a opepříme dle chuti. Touto směsí přelijeme nakrájená vejce. Navrch ozdobíme klíčky řeřichy. Podáváme s tmavým pečivem.


Smažená plněná vejce 8 natvrdo uvařených vajec, 200 g drůbežích jater, 1 malá plechovka sterilovaných žampionů, ¼ lžičky mletého muškátového květu, 2 vejce, sůl dle chuti, mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení, párátka Vejce oloupeme, podélně rozřízneme a vyjmeme žloutky. Játra uvaříme do měkka. Necháme vychladnout a umeleme. Umletá játra utřeme se žloutky, podle chuti osolíme. Vejce touto směsí naplníme a obě poloviny spojíme k sobě. Spíchneme párátkem. Vejce v misce vidličkou rozkvedláme. Plněná vajíčka obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance. Na pánvi rozpálíme tuk. Vejce osmažíme ze všech stran do zlatova. Můžeme podávat s vařenými brambory, čerstvou zeleninou nebo čerstvým chlebem.


Bílá, nebo hnědá skořápka Při barvení velikonočních vajec dáváme přednost spíš vajíčkům bílým. Jinak je to ale jedno, rozdíl mezi bílou a hnědou skořápkou je jediný: hnědá bývá o trochu silnější.


Vejce jako symbol Velikonoc Vajíčko obsahuje zárodek života, v mnoha kulturách ho proto lidé chápali jako symbol plodnosti, života a vzkříšení. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, tedy jako symbol nesmrtelnosti. V souvislosti s lidovou tradicí vznikl zvyk malování vajec. A důvod, proč se vajíčka o Velikonocích tak jedí? Nejspíš ten, že se nesměla jíst v postní době.


Jak poznáme, že je čerstvé Stačí k tomu větší hrnek s vodou, do které vejce vložíme. Pokud je čerstvé, jde rychle ke dnu a zůstane na něm vodorovně ležet. Hodně staré vajíčko začne plavat na hladině.


Vaříme vajíčka... Někdo vkládá vejce rovnou do horké vody, ale lepší je dát je do studené. Té by mělo být dost, asi tak 1 cm nad vajíčkem. Jakmile se voda začne vařit, ztlumíme plamen a počítáme: * Naměkko - doba varu 3 minuty * Nahniličko - doba varu 3,5 až 4 minuty * Natvrdo - doba varu 6 až 7 minut (po uvaření ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme zcela vychladnout, pak teprve oloupeme skořápku)


Jak je doma uchovat? Vajíčka mějte doma vždy raději v ledničce, nejlepší je nechat je v kartonové krabičce, ve které jste je donesli z obchodu. Ideální teplota? 5 až 8 stupňů Celsia. Vejce ukládejte vždy špičkou dolů! Před uložením do ledničky je neomývejte a nikdy je nedávejte zmrazit! Minimální trvanlivost vajec je 28 dní od data snášky. Máte k snídani nejradši vajíčka naměkko? V tom případě použijte vejce staré maximálně devět dnů. Vajíčko starší než tři týdny se hodí už leda tak do těstíčka na obalování nebo do koláčů.


Víte, že... * jedno vajíčko je vynikajícím zdrojem bílkovin - pokryje zhruba 15 procent naší denní potřeby bílkovin * kromě céčka jsou ve vejci obsaženy všechny ostatní vitaminy, dále i minerály (zejména železo, draslík a fosfor) a stopové prvky (selén) * jedno velké vejce obsahuje přibližně 210 mg cholesterolu (tedy asi 2/3 denního doporučeného příjmu!!!) * bílky cholesterol neobsahují, mohou se jíst bez omezení


Některé recepty byly převzaty z publikace Velikonoční kuchařka, kterou vydalo nakladatelství GEN