Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jídlo jako umělecké dílo

Japonská kuchyně
 (Autor: Recepty poskytla a jídla připravila japonská restaurace Miyabi, Navrátilova 10, Praha 1)
15. března 2008
16:42

K nejzdravějším kuchyním na světě určitě patří ta japonská. Není se co divit. Vždyť je složena především z ryb, rýže a zeleniny

Japonská kuchyně patří k nejzdravějším na světě. Ostražitě se vyhýbá tuku, upřednostňuje přirozenou chuť pokrmů a navíc klade přísný důraz na estetickou stránku stolování. Jednotlivé chody se podávají na roztomilých talířcích a miskách, které tvarem odpovídají druhu jídla. Základem japonské kuchyně jsou ryby na všechny způsoby, krátkozrnná rýže a čerstvá zelenina. Užívá se nepatrně tuku a velmi málo ostrého koření. Japonskou kuchyni si nelze představit bez sóji a zeleného čaje. Pro nás ji symbolizuje sushi, připravované ze syrových mořských ryb, chobotnic či mušlí, rýže, zeleniny, listů mořských řas, případně sójové omáčky. Vzhledem k tomu, že si Japonci nepotrpí na sladkou tečku po jídle a co do fyzického pohybu jsou vyslovení maniaci, logicky musíme dojít k závěru, že se dožívají vysokého věku. I proto si japonská kuchyně zaslouží vaši pozornost.


Tempura (2 porce) 4 ks tygřích krevet, 100 g mořské štiky, 50 g lilku, 50 g cukety, 2 ks shiitake, 50 g patátů - sladkých brambor, 50 g zelené papriky, olej na smažení Na těstíčko: voda + vejce 150 ml, tempura komouka na tempuru – 150 g Bílá ředkev, čerstvý zázvor Na omáčku - tentsuyu: 100 ml vody, 1 lžička sušeného rybího vývaru Hon-dashi, 2 lžičky sójové omáčky Kikkoman, 1 lžička rýžového vína mirin, 1 lžička cukru Krevety oloupeme a zbavíme zbytku páteře. Štiku nakrájíme na plátky. Lilek na vějířky, cuketu a bramboru na plátky. Papriku na větší proužky. Smícháme vodu s vejcem a hůlkami v ní rozmícháme mouku. Připravené suroviny namáčíme do těstíčka a smažíme asi 2 minuty v oleji. Omáčku připravíme smícháním a přivedením do varu všech surovin. Před podáváním přidáme do omáčky nastrouhanou ředkev a zázvor.


Yakitori (2 porce) 300 g kuřecího masa, 100 g pórku, 100 g zelené papriky, 50 g cukru krupice, 50 ml rýžového vína saké, 50 ml rýžového vína mirin, 100 ml sójové omáčky Kikkoman Maso nakrájíme na menší kousky, pórek na špalíčky a papriku též na kousky. Bambusové špejle namočíme na pár minut do vody. Na jednu špejli napichujeme střídavě maso a pórek a na druhou pak maso a papriku. V kastrůlku svaříme mirin, saké, cukr a sójovou omáčku, pomalým varem redukujeme asi na polovinu. Připravené špízy pečeme na grilu a během grilování je několikrát namáčíme do omáčky.


Sushi (2 porce) Rýže na sushi: 2 šálky rýže Nishik, 2,5 šálku vody na uvaření rýže, 3 lžíce rýžového octu, 2 lžičky soli, 4 lžičky cukru Rýži důkladně propláchneme, uvaříme a po uvaření ji, ještě teplou, smícháme se solí, octem a cukrem. Necháme vychladnout. 1 list mořské řasy Nori, 10 g wasabi, 50 g nakládaného zázvoru k sushi, sójová omáčka Kikkoman Na Kalifornskou rolku budeme potřebovat: 2 lžíce kaviáru z létajících ryb, Nori, cca 120 g rýže na sushi, trochu majonézy, cca 20 g okurky nakrájené na tenké nudličky, ¼ avokáda, krabí maso nebo tyčinky surimi Na bambusovou podložku položíme řasu Nori, na kterou naneseme rýži. Řasu obrátíme vzhůru a dovnitř dáme majonézu, krabí maso, okurku a avokádo. Pomocí rohožky rolku zabalíme tak, aby nám rýže zůstala vně rolky. Takto zabalenou rolku obalíme v kaviáru. Na Nigiri sushi budeme potřebovat: plátek lososa, plátek tuňáka, krevetu, sépii, úhoře, kaviár, makrelu, máslovou rybu Všechny ryby se dají koupit již připravené na sushi a zmrazené. Ze zbylé rýže tvarujeme válečky, na které pokládáme plátky ryb, jež jsme před tím trochu potřeli křenem wasabi. Podáváme spolu se sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.


Butaniku shoga-yaki (2 porce) 300 g vepřové kotlety, 150 g cibule, 100 g čerstvého zázvoru, 50 ml sójové omáčky Kikkoman, 50 ml rýžového vína mirin, olej na opečení Vepřovou kotletu nakrájíme na velmi tenké plátky, taktéž cibuli. Zázvor oloupeme a nastrouháme na co nejjemnějším struhadle. Vymačkáme z něj šťávu, kterou smícháme se sójovou omáčkou a mirinem. Do této marinády naložíme na 10 minut maso i s cibulí. Na pánvi opečeme maso a cibuli, ke konci opékání přilijeme trochu zbylé marinády.


Alice Bendová: Japonské dobrůtky jsem jedla i těhotná "V Japonsku jsem nikdy nebyla, chtěla bych se tam ale určitě aspoň jednou podívat. Originál jsem tedy nejedla. Ale mám ráda ryby, a to i syrové, a asi osm let nazpátek jsem se začala o japonskou kuchyni docela zajímat. Miluju jejich polévky, maki sushi, sashimi sushi... Všechno, co ta jejich kuchyně nabízí, mám moc ráda. Ale pozor, důležitá je příprava, vše musí být z čerstvých surovin. V těhotenství jsem ryby vynechala, dávala jsem si zeleninu. U japonské kuchyně je ale jedna hodně velká výhoda - i když se přejíte, během hodiny zase vytrávíte."