Blesk nechal otestovat klobásy z Václaváku: Výsledek? Nemají chybu!

Šest Václavských klobás ze stánků, které by podle rozhodnutí magistrátu měly z centra metropole zmizet
 (Autor: Jiří Rubeš)
15. ledna 2008
01:00

Blesk se rozhodl otestovat klobásy ze stánků rychlého občerstvení z Václavského náměstí. Vše bylo v nejlepším pořádku!

Magistrát má v plánu postupně zrušit stánky s občerstvením na pražském Václavském náměstí. Blesk se proto rozhodl otestovat o co Pražané a turisté přijdou. Nechal udělat laboratorní rozbor slavné Václavské klobásy prodávané ve stánku na spodní části náměstí. A výsledek? Magistrát chce Pražany 'obrat' o klobásu, která nemá chybu... Blesk nechal laboratorně vyzkoušet šest Václavských klobás Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ). Cílem zkoušek bylo zjištění, jak jsou klobásy kvalitní a zda nejsou závadné. Jak to dopadlo? "Z hlediska kvality potravin jde o kvalitní výrobky, které obsahují 90 procent masa. Klobásy ani neobsahují žádné významné množství karcinogenních látek, které vznikají při uzení a smažení," vysvětlil Blesku vedoucí oddělení chemie SVÚ Jan Rosmus. Stejně dobře dopadl i mikrobiologický rozbor, který by odhalil případné nebezpečné bakterie. "V dodaném vzorku nebyly nalezeny ani bakterie salmonely, ani bakterie listeria monocytogenes," dodal vedoucí Zkušebních laboratoří a hygieny potravin a krmiv při SVÚ. Takže? Václavská klobása zdraví rozhodně 'nehuntuje ' a přijít o ni bude velká škoda...


Jak rozbory probíhaly: Z dodaných klobás jsou odebrány vzorky, které jsou testovány na dvou místech. První se zaměřila na kvalitu klobás. Výpočtem podle vzájemných poměrů živin v hmotě bylo stanoveno množství masa a dalších ingrediencí. Mikrobiologické rozbory vznikají na základě kultivací v laboratorních miskách, kde se po nějaké době vyhodnotí množství bakterií. Co klobása obsahuje: 90 % masa Co s ní dostáváte do těla: 32 % tuku 40 % vody 0,7 % sójové bílkoviny 3,1 % popela (směs ve které je obsažena například sůl) 0,25 % benzo(a)pyren - karcinogenní látky vznikající smažením a uzením Mikrobiologické vyšetření (Druh bakterie - nález) Salmonela - negativní Listeria monocytogenes - negativní Enterobakterie - negativní