Rozlila se zlatá záře: Na 315 tisících hektarech!

Záplava hustě žlutých květů řepky olejné na Jesenicku u Prahy je i původcem omamné linoucí se vůně, která však není zdraví škodlivá
 (Autor: Jindřich Mynařík)
3. května 2007
01:00

Rozhlédli jste se po krajině? Na polích zavládla záplava žluté řepky olejné, ze které se line omamná vůně

To je symfonie! Krajina jako z jarní básně. Pole jsou celá ve žluti. O tři týdny dříve než jindy se na polích rozprostřely žluté koberce řepky olejné. Tato jemná kytička je nejen pastvou pro oči, ale i významnou zemědělskou plodinou. Dnes dokonce patří mezi deset nejvýznamnějších plodin světa. A u nás je letos zaseta na 315 000 hektarech. Proč je řepka tak žlutá? Je to nejspíše důsledek šikovnosti matičky přírody. Včely jsou přitahovány žlutou barvou, která zaručí, že budou květy řepky dostatečně opyleny. Jedna rostlina je přitom obalena až třiceti květy o velikosti jednoho centimetru. Ty každoročně v průběhu května hustě zaplaví lány a vytvoří nedozírnou pastvu pro oči, přezdívanou "české zlato". K čemu ji potřebujeme? Řepka je opravdu důležitá plodina, ze které se dají získat stovky produktů. Například bionafta, med, olej do motorových pil, změkčovadlo do krémů na kůži, jako krmivo pro zvířata nebo dokonce ptačí zob či margarín. Pěstuje se ale především jako olejnina pro svá semena obsahující 44 - 47 % oleje vysoké kalorické hodnoty, který se z nich získává lisováním. Je řepkový olej zdravý? Dříve byl považován za olej pro chudé lidi, dnes v kuchyni dohání i hlavního konkurenta - olivový olej. Poslední výzkumy ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný. Řepka totiž obsahuje více nenasycených mastných kyselin, je tudíž zdravější. Volba přírodního řepkového oleje pro výrobu některých margarínů není tedy náhodná.