Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Gott versus Hort

23. září 2006
16:00

Nedělní Blesk testoval dvě vína, která se stala předmětem sporu. Jiří Hort proti Karlu Gottovi

Ten spor se stále vede a podle všeho skončí u soudu. Vinař Jiří Hort ze Znojma se cítí dotčen ve svých právech tím, že stejně jako on - tedy dívčím jménem Charlotta - pojmenoval víno i Karel Gott. Mistr zpěvák, dodejme pro úplnost, končí zmíněné jméno písmenem "e", na rozdíl od vinaře, který dal přednost liteře "a". Oba pánové tak sice zajímavou formou zvěčnili své dcery, ale zároveň se dostali do křížku. Ustoupit nechce nikdo z nich. Hort tvrdí, že právě ta jeho Charlotta je pravá, jediná a že žádná jiná, alespoň ve vinné podobě, existovat nesmí. Gott je naproti tomu přesvědčen, že se ničeho špatného nedopustil. Možná, kdoví. Jenomže Nedělní Blesk napadlo, že dosud nikdo si nedal tu práci a nezjistil, zda spor vůbec stojí zato. Řečeno jinak a natvrdo, zda se obě vína vůbec dají pít? A které z nich je lepší? Najít způsob, jak co nejlépe zjistit kvalitu obou vinných Charlott, nebylo zrovna jednoduché. Předem bylo jasné, že vyloučeni musejí být všichni vinaři i umělci. Znáte to. Každý z nich by nejspíš fandil té "svojí" straně a objektivita by nejspíš zaplakala. Selský rozum poradil, že autoritou byli odjakživa učitelé. Ale přednáší se u nás vůbec cosi, podobného vínoznalectví? Naštěstí ano. "Mariánky" jsou na všechno! V Mariánských Lázních existuje od roku 1928 Hotelová škola. Pětadvacet let na ní učí Karel Babka, praxi a obsluhu v hotelovém provozu. Kromě toho je spoluzakladatelem asociace sommeliérů (tento výraz lze přeložit jako znalci přes smyslové zhodnocení vín) České republiky a zasvěcenci je označován za nestora sommeliérů u nás. Spolupracuje s Bohemia Sektem, Grandi Vini Italia a dalšími mezinárodními vinařskými společnostmi a skutečně má doslova v malíčku všechno, co se vína týká a co se k němu váže. Právě profesor Babka a jeden z jeho studentů, Tomáš Kliment (4. ročník, obor sommeliér-barman) se hodnocení obou vín, nabízených pány Hortem a Gottem, ujali. Svědomitě, nestranně a profesionálně, aniž by věděli, které víno kterému majiteli patří. Lahve byly označeny jako č. 1 a 2. Všechno je ve třech písmenech "Degustace vína má celou řadu zvláštností, které mohou laikovi připadat jako cosi nadbytečného, ale musí se dodržet. Jinak proces hodnocení nebude přesný," řekl profesor Babka. Tomáš Kliment mezitím otevřel obě lahve a prozkoumal jejich zátky. "Je to v pořádku, obě jsou ze sekaného korku, zátky jsou celistvé, nedrolivé," hlásil svému profesorovi. Zahájil tak vlastně to, čemu se říká adjustace vína, neboli první hodnocení. Při něm se posuzuje láhev, její zbarvení i tvar (obě ůCharlotty" mají bordovou barvu skla) a viněta. Za to se ale ještě body neudělují, teď je ve hře první estetický dojem z nabízeného vína. Sommeliéři se v zásadě drží tří písmen - COS. Znamenají color (barvu), oder (vůni) a sapor (chuť). To je páteř jejich hodnocení, doplněná o již zmíněný vzhled neboli adjustáž. Tomáš po otevření lahví naleštil čtyři sklenky, dvě pro profesora a dvě pro sebe a ještě chvilku vyčkal, než víno nalil. "Musí se mu dát k čas k rozvonění," vysvětlil Karel Babka. Padni komu padni Oba sommeliéři doslova a do písmene "šmakovně" vychutnávali každičkou kapku vína. Nejprve sklenku zhodnotili proti světlu a dokonce i na pozadí sněhově bílého archu papíru. Zkoumali, jak se v moku láme světlo, jak dokonalou má barvu a dlouhými vdechy nosem propátrávali vůni a její odstíny. Teprve poté, co své hodnocení vyjádřili v bodech do sommeliérského protokolu, přistoupili ke zlatému hřebu - vyhodnocení chutě. A výsledek? Lahev č. 1 (Chateau Chardo Charlotte, ročník 2005, výrobce Vinařství Mutěnice, s. r. o., cena 300 Kč zakoupeno v Gottlandu Jevany) vzhled - čiré, krásně jasné, výborně stéká po poháru barva - nádherně zlatavé, beze stínů vůně - lahodně ovocitá, do citrusových plodů i dalšího jižního ovoce (mango a banán), máslové tóny typické pro chardonay, jemná skořicovost, s průnikem medových tónů chuť - velmi příjemná, s plným tělem. Suché víno s příjemnou tříslovinou a dlouhým dozvukem chutě. Hodí se k výrazným pokrmům. Lahev č. 2 (Charlotta, cuveé Chardonnay a Rulandského bílého, ročník 2003, výrobce ing. Jiří Hort, Znojmo, cena 236 Kč, zakoupeno ve Vinotéce na Karlově náměstí, Praha) vzhled - průzračné, s jiskrou, komplexně stéká po skle, řasí a dělá »gotická okna«, působí vyzráleji barva - výrazně zlatavá, jemná vůně - ovocitá s delikátním odstínem kdoule chuť - delikátní, jižního typu, jemnější vzhledem k podílu rulandského vína. Hodí se k exkluzívní gastronomii. S minimální převahou zvítězil vinař Hort, který obdržel 19,94 bodů z dvaceti možných. Karel Gott nebyl o moc horší s 18,65 body. "Obě vína jsou vynikající, vítěz mírně profitoval z toho, že jeho víno je staršího ročníku a proto plnější, rozvinutější. To ale může srovnat čas," znělo shodné závěrečné zhodnocení obou sommeliérů.


Vinobraní v Gottlandu Vinobraní přímo ve svém muzeu v Jevanech odstartuje sám Karel Gott ve středu 4. října. Návštěvníci se mohou těšit na cimbálku, grilované speciality a sladké zákusky v podobě koláčků, ale také právě na víno Chateau Chardo Charlotte z domácí dílny vinaře Miroslava Jagoše z Mutěnic. "Milovníci vína si jistě přijdou na své a doufám, že se tam společně potkáme," vybízí mluvčí Gottlandu Vlasta Korec.