Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je tu pátek třináctého: Straší nás už 711 let, jeho tragédie je v historii doložená

Autor: rum - 
13. července 2018
07:50

Pátek třináctého není zdaleka výmyslem moderní doby. Jeho osudový až tragický význam se opírá o reálné historické události. V pátek 13. října 1307 totiž začalo pronásledování a vraždění templářů. Strach, který tento den obestírá, nás tak pronásleduje už 711 let.

Templáři byli jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Jeho moc lety sílila, nepodléhal světské moci, ale přímo papeži a to se nelíbilo králům. Přesně v pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný se zatýkáním a systematickým vyvražďováním templářů. Templáři sami tento den pak označili za »ďábelský a nešťastný«. Přestože už řád nebyl nikdy obnoven, nešťastnost pátku 13. se s námi táhne už staletí.

Je to číslo smrti i vzkříšení

Dalším, tentokrát biblickým významem, je Poslední večeře. Ta měla 13 stolovníků a tím třináctým byl Jidáš, který zradil Krista. Toho pak na Velký pátek ukřižovali. „V tarotovém systému je třináctka smrt a zároveň symbolizuje i znovuzrození. Ten den je velmi impulzivní, něco končí a něco začíná. Lidé by měli být opatrní,“ varuje vědma Ariana Argoni a dodává: „Karty mi říkají, že by se v pátek mohly dít velké změny.“

Tramvaj č. 13 vynechali, pátek má i svou fobii

»Třináctka« vyjela poprvé do pražských ulic v lednu 1912, ale oblibu si příliš nezískala. Lidé se s ní prý báli jezdit… za více než sto let byla tak šestkrát zrušena a zase obnovena!

Chorobný strach z pátku 13. má dokonce i svou diagnózu. Jmenuje se triskaidekafobie. V mnohých zemích proto nenechávají pro jistotu nic náhodě a třináctku rovnou škrtají. Hotely nemají 13. patro, stejně jako některé letecké společnosti vynechávají řadu sedadel č. 13.

Kdy bude v kalendáři pátek 13.?

Každý rok je minimálně jeden, nejčastěji bývají dva, výjimečně i tři. V nepřestupných letech, kdy je pátek třináctého v únoru jej následuje pátek třináctého i v březnu. »Nešťastný pátek« můžete čekat v kalendáři tehdy, začíná-li měsíc nedělí.

Hrůzu nahání i ostatní čísla

  • číslo 4 – východní Asie se bojí této číslovky. Při vyslovení totiž zní stejně jako slovo »smrt«.
  • číslo 13 – toto číslo děsí i Latinskou Ameriku a Španělsko, nedávají ho ale do souvislosti s pátkem, nýbrž s úterým. I v židovském světě je třináctka nešťastná. V hebrejské abecedě je třináctým písmenem M, tedy první písmeno ve slově »Mavet«, které označuje smrt.
  • číslo 666 – podle biblických textů odkazuje na ďábla. Chorobný strach z tohoto čísla se nazývá Hexakosioihexekontahexafobie

Tragédie, které se staly v pátek třináctého:

  • 13. 11. 2015 – série teroristických útoků v Paříži. Šest útoků střelnými zbraněmi a čtyři sebevražedné bombové útoky si vyžádali 130 mrtvých a stovky zraněných.
  • 13. 10. 2006 - bouře století v americkém Buffalo způsobila škody za 130 milionů dolarů
  • 13. 10. 1972 – v Andách se zřítilo letadlo s ragbyovým týmem. Přeživší museli jíst své mrtvé kamaráda, aby nezemřeli hlady. Záchrana přišla po 72 dnech, ze 45 lidí jich přežilo 16. Příběh byl i zfilmován.
  • 13. 11. 1942 – Japonsko utrpělo drtivé ztráty při legendární bitvě u Guadalcanalu
  • 13. 1. 1939 – obrovský lesní požár zpustošil australský stát Victoria, de facto jej z 75% zničil, zemřelo 70 lidí.

V pátek můžete kouzlit

Pátku vládne Venuše, planeta lásky. Takže pokud po někom nebo něčem toužíte, máte tajnou lásku, můžete čarovat. „Stačí zapálit papírek a nechat ho hořet v misce a intenzivně myslet na toho, koho milujete,“ radí Ariana Argoni.

VIDEO: Poslechněte si hymnu ze stadionu St. Etienne, která zazněla pár dní po útoku v Paříži, který se stal v pátek 13. listopadu 2015

Video  Uctili oběti teroru! Poslechněte si hymnu ze stadionu St. Etienne 
Video se připravuje ...

salto ( 13. dubna 2018 09:08 )

Ano, pátek 13. je nešťastný den. Proč by zrovna tento den měl být vyjímkou

teufel ( 12. dubna 2018 11:20 )

Je tu pátek třináctého: Straší nás už 711 let, jeho tragédie je v historii doložená ....tak jako jiné dny, kdy se stalo něco zlého.

Zobrazit celou diskusi