Knedlíky horníkům a úřednicím salát
Poradíme vám, jaké jídlo je pro vás nejlepší! Sestavili jsme jídelníček podle profesí, a tak si můžete v klidu dopřávat
Milujete svíčkovou s knedlíkem a neobejdete se bez šlehačkových dortů? Pokud trávíte pracovní den se sbíječkou rubáním uhlí, pak vám takovéhle jídlo občas neuškodí a na figuře se nepodepíše. Pro úřednici v bance to ale může být lapač kilogramů. Poradíme vám, jaké jídlo si v jaké profesi můžete bez obav dopřát. V práci hodně sedíte Systémový technik, úřednice, pokladní, recepční... Kolik kilojoulů si denně můžete dopřát? Ženy 8500-9000 kJ, muži 11 000 kJ. Sedíte celý den za stolem v kanceláři a jediná vaše cesta vede ke kávovaru? Hýbejte se, hýbejte se, hýbejte se. "U toho typu zaměstnání je důležité zařazovat ve volném čase dostatek pohybové aktivity," radí nutriční terapeutka Věra Králová. Nejenže díky pohybu je možné jíst víc bez strachu o svou váhu, ale navíc posiluje srdečněcévní systém, zvyšuje fyzickou zdatnost, posiluje imunitu. Co a jak jíst Bez obav můžete vsadit na potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jejich výhodu je, že zároveň mají nižší glykemický index, díky kterému déle cítíme pocit zasycení. Volte lehká a málo kalorická jídla. Jezte méně, ale častěji (díky tomu organismus přijímá energii v průběhu celého dne a nemá tak potřebu si "dělat zásoby" v podobě tuku. Navíc nás po kratší době hladovění uspokojí daleko menší porce jídla, než kdybychom jedli např. po šesti hodinách). Skvělé jsou pro vás potraviny s obsahem hořčíku, který mírní křeče svalů a zlepšuje činnost mozku. Vsaďte na: * celozrnné výrobky * luštěniny * zeleninu (růžičková kapusta, ředkvičky, zelené saláty, aj.) * ovoce (kiwi, mandarinky, pomeranče, apod.) * mandle a oříšky Čemu se vyhnout Máte rádi mléčné výrobky? Pak si vybírejte jen ty méně tučné. Vyhýbejte se: * svačinovým polévkám (gulášová, dršťková, apod.) * tučným omáčkám * knedlíkům Zdravotní problémy: Sedavé zaměstnání se na vašem těle může podepsat: * bolestmi zad * problémy s krční páteří * bolestmi hlavy * nespavostí * zácpou * otoky nohou * problémy s očima
Většinu pracovní doby prostojíte Kadeřnice, číšník na baru, portýr, prodavačka... Kolik kilojoulů přibližně si denně můžete dopřát? Ženy 9000-10 000 kJ, muži 11 500-12 000 kJ. Stojíte celý den u pásu nebo necítíte večer nohy, protože celý den stříháte a myjete hlavy? Pohyb vám rozhodně neuškodí. Že vás po práci bolí nohy? Pak zkuste třeba plavání. Na rozdíl od zaměstnanců, kteří tráví celý den na židli, ale můžete malinko zvýšit příjem energie. Co a jak jíst "Jezte v klidu a hlavně vsedě!" zdůrazňuje nutriční terapeutka Věra Králová. Kdo jídlo jen v rychlosti zhltne, ten si zadělává na zažívací obtíže, ale navíc se i bezděčně přejídá. "Než dojde do mozku informace, že je žaludek plný, trvá to asi 20 minut. Když ale jíme ve spěchu, během dvaceti minut můžeme sníst poměrně velké množství energie. Organismus si pak bude "přebytky" skladovat v podobě tuku. To je pak rychlá cesta ke zvyšování váhy," vysvětluje. * jezte pravidelně * na jídlo si udělejte dost času * vyhněte se rozptylování a soustřeďte se jen na jídlo * najezte se vsedě * pijte hodně tekutin Při stravování vsaďte na jídla s obsahem draslíku. Ten totiž dokáže ovlivnit množství vody v těle a díky němu vám budou méně otékat nohy z dlouhého stání. Pochutnat si tak můžete na: * mořských rybách * luštěninách * zelenině (např. paprika, rajčata, petrželka) * ovoci (grapefruit, kiwi, citróny, apod.) Čemu se vyhnout: Raději se obloukem vyhněte: * uzeninám * tučným masům * máslu, sádlu, těžkým paštikám * soleným pochutinám (sodík v soli naopak vodu v těle zadržuje) Zdravotní problémy: Dlouhé stání nebo jednotvárný pohyb může tělu způsobit: * křečové žíly * drobné i větší svalové křeče * bolesti zad * otoky nohou * problémy s klouby Fyzicky hodně náročná práce Zdravotní sestřička, horník, tavič, sklář, dřevorubec... Kolik kilojoulů přibližně si denně můžete dopřát? Ženy 10 000-11 000 kJ, muži 13 000-14 000 kJ. Pracujete v žáru vysoké pece, v dole nebo "jen" běháte celý den kolem pacientů? Vaše práce je hodně fyzicky i psychicky náročná a dává tělu pořádně zabrat. Vzhledem k tomu, že se v práci nadřete, si můžete dopřát vyšší příjem energie. Co a jak jíst Dopřejte si zdravé dobroty a vsaďte na pestrost. Jezte všechno, ale s mírou. Ve vašem jídle musí být všechno, od bílkovin a tuků až po a minerální látky. Pokud třeba děláte v dole nebo u pecí, je pro vás velice důležitý zvýšený příjem tekutin. Hodně se totiž potíte a tím ztrácíte tekutiny a důležité minerální látky. Proto se doporučuje pít více minerálek než u jiných povolání. Jezte: * libová masa (libové hovězí i drůbeží) * zeleninu a ovoce ve všech podobách * celozrnné výrobky * brambory * olivový, řepkový olej Čemu se vyhnout Nehřešte na to, že při práci vydáte hodně energie. Z bůčku a knedlíků omaštěných sádlem tu pravou stejně nezískáte. Vyhněte se: * máslu a sádlu * tučnému masu * uzeninám * tučným mléčným výrobkům Zdravotní problémy: Vysoký výkon vyžaduje i vysoké nasazení. Nejčastěji vám hrozí: * problémy s klouby a šlachami * bolesti zad * problémy se srdcem * bolesti svalů * snazší podlehnutí různým infekcím * vyšší riziko pracovních úrazů * ženám pak navíc gynekologické problémy Energii spočítá kalkulačka Jestli si nevíte rady, kolik vaše strava obsahuje energie, bílkovin, tuků sacharidů a cholesterolu, můžete využít e-kalkulačku na www.flora.cz. Stačí jen zadat potraviny a pokrmy, které jste za den snědli. Při zadání celodenního jídelníčku e-kalkulačka porovná výsledné hodnoty s doporučovanými. 10 stravovacích vychytávek 1. Jezte málo, ale často. Pokud budete jíst 4-5krát denně, nebudete mít pocit hladu, zabráníte nárazovému přejídání a následnému tloustnutí. 2. Snažte se, aby energetický příjem nebyl vyšší než výdej. Pokud k tomu navíc přidáte pravidelný pohyb, půjdou kila dolů. 3. Hlídejte si tuky. Nedovolte, aby tvořily více než 30-35 % vašeho denního energetického příjmu. Zabráníte tím předčasnému vzniku aterosklerózy a snadněji udržíte optimální hmotnost. 4. Vyhněte se sádlu. Živočišné tuky, jako je máslo a sádlo, omezte nebo zcela vynechte. Místo nich používejte kvalitní rostlinné tuky a oleje . 5. Nezapomínejte na zeleninu. Pokuste se z ovoce a zeleniny udělat součást každého jídla, nikoli jenom jeho ozdobu. Vitamíny a minerální látky v nich obsažené jsou totiž nejlepší prevencí předčasného stárnutí a civilizačních nemocí. 6. Vsaďte na celozrnné výrobky. Nahraďte potraviny z bílé mouky jejich celozrnnými obdobami, tučné mléčné výrobky zakysanými nízkotučnými. Preferujte bílá libová masa před červenými tučnými. 7. Nebojte se experimentů. Ochutnávejte nové druhy potravin a zkuste nízkotučné verze tradičních pokrmů. Svá oblíbená jídla si tak budete moci vychutnat bez rizika tloustnutí. 8. Zakažte si sladkosti a uzeniny. Jen prázdné kalorie nabízejí tělu sladkosti, slané pochutiny a uzeniny. Zkuste se bez nich proto obejít nebo je zařazovat pouze výjimečně. 9. Hodně pijte. Tekutiny jsou stejně důležité jako kvalitní jídlo. Ideální množství tekutin je minimálně 2,5-3 litry denně a nejlépe v neslazené podobě. 10. Učte se správně jíst. Tak jako se učíme číst a psát, musíme se učit i zdravě jíst.