Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rostou! A jak!

Autor: sč - 
24. srpna 2005
05:01

Jste-li nadšení houbaři nastal váš čas! Celá republika je doslova zaplavena úrodou hub. Nacházejí se i vzácné druhy, které se jindy vyskytují jen zřídka.

To je úroda! Hub jsou plné lesy a louky. A nejen to. Rostou dokonce i v zahradách uprostřed velkých měst. I zkušení mykologové žasnou: houby zaplavily doslova celou republiku. Příroda je letos mimořádně štědrá a ze země se proklubaly i takové "poklady", které jindy rostou velmi zřídka. Houbaři jsou u vytržení. Nacházejí druhy, jaké v životě neviděli! Kde houbaři najdou největší úrodu? Hodně rostou na jih od Prahy, okolo Vltavy, Sázavy, Kocáby, v Brdech. S plnými košíky se vracejí i nadšenci, kteří vyrazili za úlovkem na Šumavu, do větší části Krušných hor nebo do Podkrkonoší. Morava, která ještě minulý týden vázla a bylo potřeba obrnit se při hledání větší dávkou trpělivosti, už začátkem týdne dohnala Čechy. Do lesů střední Moravy mohou houbaři vyrazit bez obav, že by domů přišli s prázdnou. Podle přerovského mykologa Jiřího Polčáka si lidé mohou v tamních lesích nasbírat například hřiby smrkové, kozáky, křemenáče, holubinky a bedly. Lidé ale nosí domů i houby, k jejichž nálezu je potřeba hodně štěstí. "Rostou i vzácné druhy, přinesli mi sem například šiškovec černý. Je to houba, která je opravdu podobná šišce," potvrdil mykolog Miroslav Smotlacha. Líčil i další případy. Na pražskou poradnu se obracejí lidé, kteří žasnou nad svým nálezem. Tvrdí velmi často, že v zahrádkách našli bílé žampióny. "To se ale pletou!" vysvětlil Smotlacha. Podle jeho slov nejde o žampión, ale bedlu zardělou. Její lupínky naspodu na rozdíl od žampiónu nikdy nezčernají, ale jsou bílé, později jemně růžové. Šiškovec černý a bedla zardělá jsou jedlé. I když jedna zlá pranostika říká: "Velká úroda hřibů předpovídá válku", podle všeho nás houbová záplava jen tak neopustí. Vzhledem k deštivému počasí a zároveň poměrně příznivým teplotám se z velkých houbových úlovků budeme ještě nějakou dobu radovat. Třeba už o víkendu... Turnovsko - pravé hřibym suchohřiby a pro znalce i mladé masité pýchavky Děčínsko - hřiby , křemenáče Krušné hory - hlavně kozáci, hřiby a kluzci České středohoří - pravé hřiby, koloděje i kováři Podkrkonoší - kozáky habrové, hřiby kováře a koláře Praha a okolí - hřiby, pačárky, klouzci, pýchavky obrovské, lišky , bedla zardělá, šiškovec černý Tachovsko a Domažlicko - hřiby pravé Jížní čechy a Šumava - hřiby koláře, hřiby pravé, holubinky jahodové Vysočina - hřibyhnědé, lišky, kozáky, křemenáče Střední Morava - Téměř všechny hřibovité houby, kozáky, křemenáče , holubinky, bedly


Za dvě hodiny 5,5 kila praváků! Už zase rostou! Rostislav Navláčil (44) z Řetechova na Zlínsku se vypravil na pouhé dvě hodiny do lesa se synem Kubou (12) a přišli domů s 5,5 kilogramy praváků! "Pršelo, byli jsme do nitě promočení, ale stálo to za to," prohlásil Rostislav, řidič sanitky v Luhačovicích. "Hrozně mě to baví. Houbařím 20 let. Syn je v tomto po mně. Ovšem houbu nedá do pusy. Vůbec je nejí, i když jsou skvělé," prohlásil otec. Pěkný houbařský úlovek se podařil i v Karlově pod Pradědem na Bruntálsku. Za dvě hodiny na blíže neurčeném místě nasbíral místní restauratér Pavel Havlík 462 praváků! "Největší hřib měl kilo sedmdesát. Teď tady rostou opravdu hodně. A hlavně ty praváky," nechal se slyšet.
Houby v pranostice * Když je hodně hub, bude hodně sněhu. *Na Medarda (8. 6.) déšť, houby ten rok nenajdeš. * Bartoloměj (24. 8.) houby suší, Ambrož (7. 12.) se v kožichu krčí. * Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu. * Moc hub srpnových, moc vánic sněhových.
Nedokázal ho odnést v celku Unikátním úlovkem se může pochlubit i houbař František Šnokhaus z Českobudějovicka. V lese v Novohradských horách objevil obrovského kotrče. "Původně jsem si myslel, že je to nějaký bordel. Říkal jsem si, že ty lidi jsou jako čuňata," směje se houbař. Když přišel blíž, nevěřil svým očím. Houba měřila 75 cm na šířku a 45 cm na výšku. "Musel jsem to rozdělit na půlku, abych ji vůbec odnesl domů. Část jsem vzal do košíku a část do kabátu," dodává Šnokhaus.